Beveiligingscamera op eigen terrein
Wilt u een beveiligingscamera op eigen terrein plaatsen? Dan zijn er een paar zaken waar u rekening mee dient te houden. In deze blog leest u waar u op moet letten als u een beveiligingscamera op uw eigen terrein plaatst en welke regels daarvoor gelden.
Beveiligingscamera op eigen terrein
Een beveiligingscamera op eigen terrein plaatsen is essentieel wanneer u uw woning of bedrijfspand optimaal wilt beschermen. Toch zijn er heel wat zaken waar u rekening mee moet houden voordat u buiten een beveiligingscamera ophangt. Deze beveiligingscamera’s zijn namelijk veel kwetsbaarder dan wanneer u binnen een camera ophangt. Ze zijn niet alleen onderhevig aan alle weer elementen, ze springen ook in het oog wat agressie- en vandalisme op kan wekken. Het is daarom belangrijk dat u voor een echte buitencamera kiest en deze slag- en stootvast is. Het zou zonde zijn als uw beveiligingscamera de vernieling in wordt geholpen of niet tegen een regenbui kan.
Beveiligingscamera op eigen terrein plaatsen
De plaatsing van uw beveiligingscamera is enorm belangrijk. Dit maakt of breekt de uiteindelijk kwaliteit van de camerabeelden. Het is daarom goed om uzelf hier extra over te laten informeren en een persoonlijk advies in te winnen. Hierbij wordt gelet op wat het doel van uw beveiligingscamera is, wat u allemaal in beeld wil hebben en ook externe factoren worden in het advies meegenomen. Zo weet u zeker dat uw beveiligingscamera op een correcte wijze geplaatst is en externe factoren niet van invloed kunnen zijn op de beelden. Zo komt het nog weleens voor dat draden op ooghoogte hangen en dus makkelijk door te snijden zijn, of dat een beveiligingscamera te hoog hangt waardoor een inbreker slecht in beeld komt.
Regels
Het plaatsen van een beveiligingscamera op eigen terrein is aan een aantal regels onderhevig. Dit om de privacy van uw werknemers en omwonende te waarborgen. Wij raden u aan om u goed in deze regels te verdiepen. U kunt namelijk fikse boetes opgelegd krijgen indien u zich hier niet aan houdt. Onderstaand enkele regels waar u rekening mee dient te houden:
Wanneer u de beveiligingscamera als organisatie aanschaft, moet dit vooral altijd gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als u de beveiligingscamera’s aanschaft om toezicht te houden op de beveiliging van personen, een terrein, gebouwen, de zaken die u doet of productieprocessen kunnen hiervoor uitzonderingen gemaakt worden. Wij raden aan om daarom altijd even contact op te nemen. Deze vrijstelling geldt overigens alleen voor beveiligingscamera’s die goed te zien zijn.
In principe mogen camerabeelden maar vier weken bewaard blijven. Alleen wanneer er een hele goede reden is, kunnen hier uitzonderingen op gemaakt worden. Dit mag bijvoorbeeld wanneer er een crimineel feit is opgenomen en de daders nog niet gepakt zijn. De beelden kunnen dan gebruikt worden bij de opsporing- of de vervolging.