Wilt u uw huidige beveiligingssysteem uitbreiden met een buitencamera? Of alleen een beveiligingscamera voor buiten kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten om alles uit uw beveiligingscamera te kunnen halen. In deze blog leest u waar u op moet letten.

Beveiligingscamera voor buiten kopen: hier moet u op letten

Een beveiligingscamera voor buiten kopen is niet zomaar gedaan. Er zijn namelijk heel wat zaken waar op gelet moet worden voor u besluit een beveiligingscamera voor buiten te kopen. Een van deze zaken is dat een buitencamera ontzettend gevoelig is voor agressie en vandalisme. Dat komt omdat een buitencamera veel meer opvalt dan een binnencamera en bovendien veel beter te bereiken is door iemand met kwade bedoelingen. Let er daarom op dat de beveiligingscamera een slag- en stootvaste behuizing heeft.

Een beveiligingscamera voor buiten moet daarnaast weerbestendig zijn. Er is niks zo jammer als een mooie beveiligingscamera aanschaffen en er na een regenbui niks meer aan hebben. Vraag dit daarom ook altijd even na. Daarnaast moet een beveiligingscamera behalve zijn preventieve werking, natuurlijk ook wat doen. Het is daarom aan te raden om voor een beveiligingscamera met nachtzicht te gaan

Regelgeving

Wanneer u een beveiligingscamera voor buiten koopt, zult u er rekening mee moeten houden dat hier een aantal regels en wetgevingen voor gelden. Het is goed om hier nu alvast bij stil te staan, daarmee voorkomt u namelijk dat u na de aanschaf van uw beveiligingscamera voor ongewenste verrassingen komt te staan. Onderstaand vindt u de belangrijkste regelgevingen.

1. Bewaartermijn

Beelden van een beveiligingscamera mogen maximaal vier weken bewaard blijven. In sommige gevallen kan hier een uitzondering voor gemaakt worden, bijvoorbeeld in geval van een incident of wanneer de daders van een opgenomen misdrijf nog niet gepakt zijn. U mag de beelden dan tot het misdrijf is opgelost bewaren.

2. Autoriteit Persoonsgegevens

Wanneer u een beveiligingscamera voor buiten koopt krijgt u te maken met de Autoriteit Persoonsgegevens. Het gebruik van een beveiligingscamera moet namelijk altijd vooraf gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wanneer u de beveiligingscamera gebruikt om toezicht te houden op de veiligheid van u en uw werknemers, eigen panden, terreinen, zaken en productieprocessen. Let er op dat dit alleen voor zichtbare beveiligingscamera’s geldt, bij het plaatsen van een verborgen beveiligingscamera zijn er andere regels van toepassing.

3. Wet bescherming Persoonsgegevens

Ook de Wet bescherming Persoonsgegevens is van toepassing wanneer u een beveiligingscamera voor buiten kopen wil. De kans is namelijk heel groot dat u naast eventuele criminelen, ook andere mensen filmt. U moet daarom aan de Wet bescherming Persoonsgegevens voldoen. Ook is artikel 38 in het Vrijstellingsbesluit belangrijk om te lezen, en vooral om u hier aan te houden. Dit is echter een hoop leeswerk, dus daarmee kunt u niet vroeg genoeg beginnen.