Bewakingscamera op de werkvloer: hoe ga je daar mee om?

Heeft u redenen om aan te nemen dat uw personeel of bedrijf in gevaar is? Of verdenkt u een van uw werknemers van stelen of frauderen? Dan is een bewakingscamera op de werkvloer plaatsen een goed idee. Hier zijn echter verschillende regels aan gebonden. Welke dat zijn leest u hier.

Een bewakingscamera op de werkvloer is eerder een uitzondering dan een regel. Dit komt omdat u gegronde redenen nodig heeft om een beveiligingscamera op de werkvloer te plaatsen. Het is dan ook niet toegestaan om zomaar een bewakingscamera op te hangen om uw personeel altijd in de gaten te kunnen houden. Dit is echter wel toegestaan als u uw personeel verdenkt van een strafbaar feit. In onderstaande alinea’s leest u meer over de regels betreft camerabewaking.

Regels bewakingscamera op de werkvloer

Wanneer u voor een beveiligingscamera op de werkvloer kiest, bent u aan aardig wat regels gebonden. Zo wordt er zorg voor gedragen dat de privacy van uw werknemers, bezoekers en eventuele criminelen niet in het geding komt.

  • Een bewakingscamera is niet toegestaan in privacygevoelige ruimtes. U kunt hierbij denken aan de toiletten, kleedkamers of een eventuele kolfruimte.
  • Het is belangrijk dat u aan kunt tonen dat het gebruik van een bewakingscamera op de werkvloer noodzakelijk is. Daarnaast moet de bewakingscamera een laatste optie zijn en moet u al meerdere beveiligingsmaatregelen geprobeerd hebben.
  • De bewakingscamera mag geen losstaande beveiligingstoepassing zijn, maar moet onderdeel zijn van meerdere maatregelen.
  • U moet uw personeel en bezoek op de hoogte stellen van het cameratoezicht. Dit kunt u doen door uw personeel en klantenbestand te mailen of door bordjes op te hangen.
  • De camerabeelden mogen vier weken bewaard blijven. Alleen wanneer er sprake is van een incident mag hiervan afgeweken worden.

Verborgen beveiligingscamera op de werkvloer

Verdenkt u uw werknemers van diefstal of zelfs fraude? Dan kunnen wij u aanraden om een verborgen bewakingscamera op de werkvloer te plaatsen. Een verborgen camera is zodanig klein, dat niemand doorheeft dat er een bewakingscamera is geplaatst. Zo waant uw personeel zich veilig en kunnen uw vermoedens binnen niet al te lange tijd bevestigd (of ontkracht worden). Ook aan verborgen bewakingscamera’s zijn een hoop regels gebonden. Welke dat zijn leest u in deze blog. Wilt u advies op maat of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.