De IP beveiligingscamera is ongekend populair en neemt de beveiligingscamera sector langzaam over. De camera maakt gebruik van het Internet Protocol, waardoor alle camerabeelden via een internet- of wifi netwerk verzonden -en bekeken kunnen worden. Op deze pagina leest u meer over deze beveiligingscamera.

Wat is een IP beveiligingscamera?

Een IP beveiligingscamera, ook wel een netwerkcamera genoemd, is een bedrade of draadloze beveiligingscamera dat gebruik maakt van het Internet Protocol. Deze beveiligingscamera is het best te vergelijken met een webcam. Beelden en geluiden kunnen door het netwerk real time worden omgezet in digitale bestanden en via het internet bekeken worden. Dit maakt het een stuk makkelijker om vanaf uw vakantieadres de beelden te bekijken en indien nodig actie te ondernemen.

De digitale data kan op meerdere manieren opgeslagen worden. Zo kan de data eenvoudig worden opgeslagen op een SD kaart, maar ook op een harde schijf of recorder. Dit zorgt er wel voor dat de beveiligingscamera niet helemaal als draadloze beveiligingscamera kan fungeren. Deze beelden kunnen vervolgens middels live view door gestuurd worden naar een aangesloten alarmcentrale.

Waarom een IP beveiligingscamera?

Er zijn meerdere redenen om voor een IP beveiligingscamera te kiezen. Een van de redenen is zoals bovenstaand aangegeven het gemak van aansluiten. Er hoeven in veel gevallen niet eerst kabels getrokken te worden, wat de IP beveiligingscamera wat betreft aanschaf en installatie een stuk goedkoper maakt.

In tegenstelling tot oudere camera’s, zoals de analoge beveiligingscamera, kan de IP beveiligingscamera data via het internet versturen. Dit maakt het mogelijk om uw beveiligingscamera via uw smartphone, laptop of tablet te bedienen of om de beelden terug te kijken.

Waar kan een IP beveiligingscamera voor gebruikt worden?

Een IP beveiligingscamera wordt al geruime tijd in het bedrijfsleven en bij de overheid gebruikt. Nu deze beveiligingscamera prijstechnisch gezien flink gedaald is, wordt de beveiligingscamera ook steeds meer door consumenten en kleine tot middelgrote ondernemers gebruikt. Naast videobewaking van objecten, mensen en locaties zijn er meerdere manieren om de IP beveiligingscamera in te zetten, bijvoorbeeld:

  • De camera als babyfoon gebruiken. Doordat de camera gebruik maakt van een internet netwerk kunt u de beelden en geluiden via uw mobiele apparatuur ontvangen.
  • Bewaking van uw huis als u er niet bent. Denk aan een vakantiehuis.
  • Observatie van stallen. De IP beveiligingscamera wordt bijvoorbeeld heel vaak gebruikt bij het observeren van drachtige dieren.

Wat zijn de voordelen van een IP beveiligingscamera?

De IP beveiligingscamera is niet voor niets zo populair en brengt een hoop voordelen met zich mee. Welke dat zijn leest u hier.

Overal toegankelijk

U kunt de bewakingsbeelden van een IP beveiligingscamera zijn altijd en overal realtime op uw smartphone of laptop te bekijken. Zo kunt u op elk moment meekijken en kunt u de beelden in geval van een incident makkelijk terugzoeken.

Resolutie

Op gebied van resolutie, loopt een IP beveiligingscamera, ver voor op een standaard beveiligingscamera. Dit kan soms wel tot 4x hoger zijn. De bewakingsbeelden zijn daardoor altijd haarscherp, wat het opsporen van inbrekers een stuk makkelijker maakt. .

Uitbreiding systeem

Doordat u niet vast zit aan een kanaalrecorder, kunt u uw camerabeveiliging naar hartenlust uitbreiden. Houd er wel rekening mee dat uw netwerk niet eindeloos IP beveiligingscamera’s aankan.

Goedkopere infrastructuur

Veel huizen beschikken al over een netwerkstructuur. Hierdoor is het vaak niet nodig om extra bekabeling te trekken. Dit scheelt niet alleen in tijd, maar ook in geld.

Wat zijn de nadelen van een IP beveiligingscamera?

De nadelen van de IP beveiligingscamera zijn vooral aan het netwerk te wijten. Dit netwerk kan daarom zowel als voordeel –en als nadeel gezien worden. In onderstaande punten zullen wij de nadelen van de IP camera verder toelichten.

Snelheid internetverbinding

De werking van de IP beveiligingscamera staat of breekt met een goede, snelle en stabiele internetverbinding. U zult misschien bij dagelijks gebruik geen problemen –of hinder van uw wifi en/ of internetverbinding ervaren, maar vaak kan een (wifi) netwerk een IP beveiligingscamera niet aan. Het is daarom belangrijk dat uw internet 100% stabiel is. Alleen dan komt de camera volledig tot zijn recht.

De stabiliteit van een internetverbinding is onlosmakelijk verbonden met de stabiliteit van het internet. De router wordt op een centrale plek geplaatst, waarop heel het huis goed internet heeft. Dit gaat echter niet altijd op voor een IP beveiligingscamera. Dit komt omdat de camera vaak aan de buitenkant van het huis geplaatst wordt. Hierdoor is de snelheid die u binnen, in buurt van de router, ervaart niet te vergelijken met de snelheid buiten. Het signaal neemt bijvoorbeeld al fiks af als het door een muur heen moet. Dit kan ervoor zorgen dat er stukjes van uw videobeelden missen en u daardoor bepaalde beelden mist.

Overbelasting

Heeft u een sterk netwerk, maar ervaart u toch problemen met uw IP beveiligingscamera? Een sterk netwerk hoeft niet te betekenen dat uw netwerk snel genoeg is om nog een gebruiker aan te kunnen. Overbelasting van het netwerk, door bijvoorbeeld het kijken van een film, kan zorgen voor een vermindering van de stabiliteit en de uiteindelijke snelheid van de IP beveiligingscamera. Ook dit kan ervoor zorgen dat er stukjes missen en u zo een vertekend beeld van situaties krijgt.

Resetten modem of router

Een internetverbinding kan af en toe voor behoorlijk wat hoofdpijn en grijze haren zorgen. Vaak is het resetten van de modem of router dan het antwoord. Wanneer een vergeten wachtwoord de oorzaak van het resetten is, moet u er zorg voor dragen dat u na het resetten ook het wachtwoord op de IP beveiligingscamera aanpast. Wanneer u dit niet doet kan er geen verbinding worden gemaakt en werkt uw beveiligingscamera niet meer.

Veiligheid IP beveiligingscamera

De veiligheid van de IP beveiligingscamera wordt vaak in twijfel getrokken. Dit komt omdat de goedkope versies relatief makkelijk te hacken zijn. Nu moet er gezegd worden dat ook de consument hier een grote rol in speelt. Er wordt namelijk vaak vergeten om het wachtwoord van de IP beveiligingscamera aan te passen, waardoor het een standaard wachtwoord blijft. Kwaadwillende kunnen dit wachtwoord makkelijk raden en met uw beveiligingscamera meekijken. Hier blijft het echter niet bij. Doordat de beveiligingscamera een netwerkcamera is, kan er ook ingebroken worden op andere ‘slimme apparaten’. Denk aan een wifi printer, uw verwarming of koffiezet apparaat. Gelukkig zijn er heel wat manieren om dit te voorkomen. Welke dat zijn leest u in deze blog.