Een beveiligingscamera moet voor een veilig gevoel zorgen. Toch is dit niet altijd het geval. Op sociale media is namelijk ophef ontstaan toen een treinreiziger een verborgen camera in reclamebord ontdekte op het treinstation in Amersfoort. Inmiddels is gebleken dat deze verborgen camera’s op veel meer stations reizigers in de gaten houden.
Een reiziger heeft ontdekt dat er kleine camera’s in een reclamezuil op station Amersfoort zijn geplaatst. Hij uitte zijn ongenoegen op Twitter en al snel lieten veel reizigers hun ongenoegen blijken. NS kwam al snel met een statement waarin zij verklaarden dat de camera’s gebruikt worden om te monitoren hoeveel voorbijgangers de advertentie bekijken en hoelang ze dit doen. Hiermee haalde NS de woede van heel veel mensen op hun hals. De verklaring werd later aangepast naar: de reclameborden bevatten alleen sensoren om te meten hoeveel mensen er passeren.
Verborgen camera in reclamebord treinstation
Wanneer mensen om opheldering vragen bij de NS- webcare, worden zij veelvuldig doorgestuurd naar Exterion Media, de eigenaar van de reclamezuilen. Rover stelt echter dat mocht er sprake zijn van privacy schending, NS net zo verantwoordelijk is. Zij hebben namelijk toestemming gegeven. In een reactie naar Rover hebben zij laten weten dat de camera’s geen beeld genereren en er niks wordt opgeslagen. Als dit het geval is wordt de privacywet niet overtreden. Toch zijn deze berichtgevingen reden genoeg voor de Autoriteit Persoonsgegevens om de zaak nader te onderzoeken. Beveiligingscamera’s of camera’s mogen in publieke ruimtes namelijk nooit voor reclamedoeleinden gebruikt worden.
De omstreden reclameborden, zijn al op vele stations in Nederland te vinden. Alleen al op Amsterdam Centraal zijn er 35 borden met verborgen camera’s, sensoren volgens de NS, te vinden. Ook in Brussel zijn reclameborden met camera’s het gesprek van de dag. Multinational JCDecaux heeft in verschillende Belgische winkelcentra reclameborden met een camera geplaatst.
Reclameborden
De Multinational probeert door het inzetten van reclameborden met camera’s interessante informatie voor adverteerders te verzamelen. Ook hier wordt namelijk gesteld dat de camera’s geen beelden bijhouden, maar slechts bewegingen tellen. Zo kunnen ze meten hoeveel personen er naar de advertenties kijken, maar kunnen ze aan de hand van gelaatsuitdrukkingen ook andere informatie registreren. Inmiddels zijn er al veel camera’s verwijderd omdat het systeem niet goed genoeg werkte, maar privacy experts spreken er al schande van. Het gebruik van camera’s in openbare ruimtes is ook in België aan een strikte regelgeving gebonden. Het gebruiken van camera’s voor reclamedoeleinden wordt niet gezien als noodzakelijk en is daarmee in strijd met de wet. Een Belgische staatssecretaris voor Privacy (Philippe De Backer) vergelijkt het inzetten van de reclameborden zelfs met Big Brother uit het boek 1984.
Inzet beveiligingscamera
Natuurlijk zijn wij groot voorstander van het inzetten van beveiligingscamera, mits er een goede gegronde reden voor is. Ook wij vinden het inzetten van camera’s voor reclamedoeleinden een onnodige inbreuk op de privacy van mensen en doen hier niet aan mee. Wilt u weten wat de precieze wetgeving omtrent camerabewaking is? Of wilt u zelf een beveiligingscamera (of een verborgen camera) inzetten? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de recente wetgeving en geven u geheel vrijblijvend een advies op maat.