Nieuwe trend: zware explosieven bij een plofkraak
Plofkrakers kiezen er steeds vaker voor om zware explosieven bij een plofkraak te gebruiken, schrijft de Telegraaf. Alhoewel er in 2015 sprake was van een dalende lijn, neemt het aantal plofkraken nu weer flink toe. Dit is een schrikbarende trend.
In een eerder artikel schreven wij dat plofkrakers verdeeld kunnen worden in twee groepen, namelijk de amateurs en de plofkrakers die weten wat ze doen. Ook een woordvoerder van de politie kan dit beamen. De krant citeert: “Er is een volledige verschuiving van amateurs met gasflessen naar professionele, zware criminelen die explosieven gebruiken”. Het gebruiken van zware explosieven bij een plofkraak zorgt niet alleen voor meer schade, ook de kans op slachtoffers neemt exponentieel toe.
Zware explosieven bij een plofkraak: antwoord op beveiliging
De verschuiving van gasflessen naar zware explosieven bij een plofkraak is een antwoord op de verscherpte beveiligingsmaatregelen. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om een plofkraak met gas tegen te gaan, of om te zorgen dat het geld onbruikbaar wordt gemaakt. De NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) en de politie vinden deze hernieuwde stijging verontrustend. Hoewel ze niet willen zeggen hoeveel een gemiddelde plofkraak kan opleveren, beweert de Telegraaf dat sommige krakers bijna twee ton buitmaken. Naast de schade aan de panden en de verhoogde kans op slachtoffers, is dit een enorm verlies wat makkelijk voorkomen kan worden. Hierover later meer.
Een pand in Reusel is recentelijk doelwit geworden van plofkrakers die zware explosieven bij een plofkraak gebruiken. Het resultaat is op onderstaande video te zien:
Op de video is duidelijk te zien hoe een deel van het pand in Reusel volledig is ingestort. Hoeveel de schade is, is ons niet bekend.
Mistmachine als antwoord op zware explosieven bij een plofkraak
Zware explosieven bij een plofkraak is een antwoord op de beveiligingsmaatregelen die de verschillende banken getroffen hebben. Wij hebben hier op onze beurt ook een antwoord op, namelijk een mistmachine. Een mistmachine ontneemt de plofkraker meteen het zicht, waardoor de pinautomaat niet bereikt kan worden. Op onderstaande video ziet u hoe er een mistmachine bij een filiaal van de Albert Heijn getest wordt.
Voordat de geldautomaat aangevallen wordt, doet de mistmachine zijn werk. De medewerkers die bij de test waren, zien geen hand voor ogen en vragen zich zelfs af of de uitgang wel gevonden kan worden.
Wilt u meer informatie over de inzet van mistmachines? Bel dan naar 085-2738486.