Alarmsysteem: hier leest u er alles over

Een alarmsysteem draagt bij aan de veiligheid van uw huis of bedrijfspand. Indringers worden vroegtijdig gedetecteerd en hulpdiensten automatisch ingeschakeld. Denkt u erover na om een alarmsysteem voor uw pand of woning aan te schaffen? Dan kunt u op deze pagina alle informatie vinden.

shutterstock_270461501

Wat is een alarmsysteem?

Een alarmsysteem kan het best vergeleken worden met een kloppend hart. Het ‘hart’, in dit geval het alarmsysteem, staat in verbinding met detectiepunten, beveiligingscamera’s en een eventuele meldkamer. Er kan dus wel gezegd worden dat vanuit het alarmsysteem alles omtrent de beveiliging van uw huis geregeld wordt. Een alarmsysteem wordt daarom ook wel een inbraakbeveiligingssysteem genoemd en bestaat over het algemeen uit de volgende componenten: detectoren, magneetcontacten op de deuren, een flitser, een sirene, een paniekknop en een doormeldingsverbinding naar een meldkamer. Dit kan echter naar hartenlust uitgebreid worden met bijvoorbeeld een beveiligingscamera of een Bandit mistmachine.

Waarom een alarmsysteem?

Een huis moet een veilige en vertrouwde omgeving zijn voor u en uw naasten. Dit gevoel verdwijnt bij een eventuele inbraak als sneeuw voor de zon. Het aanschaffen van een alarmsysteem kan ervoor zorgen dat het veilige en vertrouwde gevoel gewaarborgd wordt. Het alarmsysteem zorgt er namelijk voor dat uw pand, winkel of woning elektronisch beveiligd wordt. Een groot voordeel van het aanschaffen van een alarmsysteem is dat hulpdiensten na twee detectie momenten automatisch ingeschakeld kunnen worden. Zo is de politie al op de hoogte, voordat de inbreker of overvaller überhaupt toegang tot uw huis heeft.

Wist u dat het bij 80% van de inbraken om gelegenheidsinbraken gaat? Zo’n inbreker zal uw huis of kantoorpand veel sneller voorbijlopen als hij ziet dat er een alarmsysteem actief is. Het helpt daarom niet alleen bij het beveiligen van uw kostbaarheden, maar er gaat ook een preventieve werking vanuit. Alhoewel een alarmsysteem in eerste instantie vaak wordt aangeschaft om een overval of inbraak te voorkomen, zijn er nog veel meer redenen om een alarmsysteem aan te schaffen. Wat dacht u van een alarmsysteem met een ingebouwde rook- of brandmelder? Zodra er een brand uitbreekt wordt de brandweer automatisch ingeschakeld. Zo zijn zij veel sneller ter plekke en worden er kostbare minuten gewonnen. Minuten die cruciaal zijn bij het blussen van een brand.

Componenten alarmsysteem

Een alarmsysteem bestaat uit verschillende componenten. Deze componenten zorgen ervoor dat een inbreker gedetecteerd wordt, of dat u een koppeling heeft met een meldkamer. U kunt dit geheel naar eigen smaak inrichten, zodat u een alarmsysteem heeft dat helemaal bij uw wensen past. Onderstaand vindt u de meest gebruikte alarmsysteem componenten.

Buitendetector

Het is voor een optimale beveiliging noodzakelijk dat een indringer zo vroeg mogelijk wordt gedetecteerd. Hoe eerder hij waargenomen wordt, des te sneller u tot actie kunt overgaan. Een buitendetector is hier een goed middel voor. Hij is in te stellen op 10, 20 en 30 meter en kunnen dieren en mensen van elkaar onderscheiden. Dit is een cruciale toepassing omdat anders je alarmsysteem constant af blijft gaan. De hoek die voor de grootte van het detectieveld staat, kan ingesteld worden tussen de 10 en 70 graden. Zo is uw hele tuin of buitenterrein optimaal beveiligd en weet u ver van tevoren dat er een indringer aankomt. Zo heeft u nog voldoende tijd om hulpdiensten in te lichten.

Beveiligingscamera

Vroeger werd een beveiligingscamera alleen gebruikt om beelden te registreren. Dit is al lang verleden tijd en tegenwoordig zijn er veel ‘intelligente beveiligingscamera’s op de markt. Deze camera’s zijn uitgerust met bewegingsdetectie, wat het heel makkelijk maakt om een crimineel waar te nemen. Zodra de indringer wordt waargenomen treedt het alarmsysteem in werking. Wanneer u voor een koppeling met een meldkamer kiest, worden deze beelden direct doorgestuurd naar een meldkamer. Zij kunnen vervolgens de afweging maken of de politie langs moet komen. Bij het inschakelen van de politie ontvangen ook zij automatisch de beelden. Dit maakt het makkelijker om een plan de campagne te maken en eventuele risico’s in te schatten.

Trildetector

Een trildetector is een van de detectiemogelijkheden om een crimineel, voordat hij binnen staat, waar te nemen. Een trildetector neemt, zoals de naam al doet vermoeden, trillingen waar. Hij is daarom goed op een kozijn te plaatsen. Het open breken van een raam of deur gaat vaak met zoveel geweld gepaard, dat dit goed waarneembare trillingen veroorzaakt. Een trildetector zorgt ervoor dat deze trillingen worden omgezet naar een detectie. Wanneer dit een tweede detectie is, kan de meldkamer of de politie automatisch ingeschakeld worden. Dit is ingesteld om te voorkomen dat politie of bewaking te vaak voor loze meldingen uitrukt. Een andere vorm van een trildetector is de glasbreukmelder. Een glasbreuk melder reageert op een hoog akoestisch signaal, waar brekend glas een goed voorbeeld van is.

Magneetcontact

Een magneetcontact wordt op een deur of raam geplaatst. Zodra een van de deuren of ramen opengaan, wordt het alarmsysteem ingeschakeld. Het is raadzaam om dit bij alle deuren en ramen die toegang verschaffen tot uw pand te plaatsen. Zo weet u zeker dat u niks over het hoofd ziet en inbrekers buitenshuis blijven.

Binnendetector

Als de inbreker toch binnen weet te komen, kan hij gelijk waargenomen door een binnendetector. Een goed voorbeeld hiervan is een bewegingsmelder. Er bestaan hier verschillende varianten van, bijvoorbeeld een bewegingsmelder die alleen de verplaatsing van een warmtebron waarneemt. Een omvallende kapstok zal dan ook geen loze melding veroorzaken. De geavanceerde detectoren van tegenwoordig kunnen ook veranderingen in het volume van de ruimte waarnemen. Zo zorgt een opwarmende centrale verwarming niet voor een melding. Wilt u het criminelen onmogelijk maken om de detectoren te vernielen? Zorg dan voor een antimaskering. U kunt hierbij kiezen voor hoekdetectoren of plafonddetectoren. Een plafonddetector wordt ook wel 360-graden-detector genoemd. Ze worden zo genoemd omdat ze de hele ruimte kunnen waarnemen.

Mistmachine

Net wanneer de inbreker denkt dat hij ongestoord zijn gang kan gaan, wordt de mistmachine geactiveerd. Dit is de laatste hindernis die aangebracht kan worden voordat uw kostbaarheden of de bewoners bereikt worden. Gelukkig is een mistmachine niet zomaar een hindernis, maar zal dit apparaat de inbreker het werk onmogelijk maken. Binnen enkele seconden wordt uw pand of woning vol mist gespoten en wordt het zicht volledig ontnemen. Om te zorgen dat de inbreker de bewoners of kostbaarheden niet kan bereiken, is het ontzettend belangrijk dat de installatie met zorg wordt uitgevoerd. Bandit Mistintallatie helpt u hier graag bij.

Alarmsysteem leasen

Een misvatting omtrent alarmsystemen is dat een alarmsysteem alleen voor rijke mensen is. Voelt u zich onveilig? Maar heeft u momenteel niet de middelen om een alarmsysteem aan te schaffen? Dan hebben wij goed nieuws voor u. U kunt bij Bandit namelijk al voor 1 euro per dag, gedurende een periode van 5 jaar, een alarmsysteem leasen. Zo heeft u wel de broodnodige bescherming, maar blijft een grote investering uit. Wilt u meer weten over het leasen van een alarmsysteem? Klik dan hier.

Alarmsysteem offerte

Elk alarmsysteem is maatwerk, geen een offerte is daarom hetzelfde. Wilt u precies weten welke componenten er bij u gebruikt kunnen worden of heeft u zelf bepaalde ideeën over het alarmsysteem? Neem dan contact met ons op. Wij komen namelijk graag bij u langs om alle mogelijkheden te bespreken en vrijblijvend een op maat gemaakte offerte te maken.