Het verschil tussen een Bandit-mistmachine en de rest

In het kader van aanbiedingen en acties, leiden aanbieders van mistbeveiliging de aandacht af van waar het eigenlijk om gaat, namelijk: heel veel mist produceren in korte tijd. Alleen daarmee wordt de aanvaller snel ontmoedigd en breekt hij zijn poging af. Aanbieders van mistbeveiliging vergelijken graag appels met peren. Maar u zit met de gebakken peren, als niet waargemaakt wordt wat u is beloofd.

Dit artikel bevat veel kennis die ik in mijn tien jaar ervaring in de beveiligingsindustrie heb opgedaan. Het is bedoeld als een wegwijzer in de zin en onzin van allerlei marketingverhalen en niet ter zake doende technische specificaties.


Drukpomp of drukvat?

Een drukpomp is veel goedkoper te produceren dan een drukvat. Uit economisch oogpunt voor een fabrikant een aantrekkelijke oplossing. Alleen levert een drukpomp maar weinig druk: in de praktijk tussen de 3 en 4 bar. Het drukvat van de Bandit-mistmachine levert 15 à 16 bar druk.

Bovendien brengt een pomp het risico met zich mee dat deze dienst kan weigeren als de pomp lange tijd niet gebruikt wordt. Vraag een cv-monteur maar eens of het een goed idee is om de cv-pomp in de zomermaanden uit te schakelen.

Bandit-mistmachine (zijaanzicht):

mistbeveiliging

Het Bandit-mistmachine HY-3-pack (drukvat) kent dat probleem niet. Door een elektrisch ventiel komt de mistvloeistof onder druk beschikbaar. Elektrische ventielen zijn uitermate betrouwbaar. Een ander nadeel van een pompsysteem is dat de opbouw van druk relatief lang duurt: wel 4 seconden vanaf het alarmsignaal. De Bandit is binnen 0,1 seconde volledig operationeel. Dat betekent dat de Bandit al ruim 100 vierkante meter mist heeft geproduceerd voordat een mistmachine met een pompsysteem op gang komt.

In dit filmpje ziet u hoe groot het verschil is tussen een pomp- (Protect 600) en een drukvat-mistgenerator (Bandit 240):

NEN-norm

Een goede mistbeveiliging voldoet aan de NEN-EN 50131-8:2009 norm. Sommige aanbieders beweren dat zij de norm niet hebben omdat ze in afwachting zijn van de goedkeuring door een geaccrediteerde partij. Waarschijnlijk is de werkelijkheid, dat ze niet kunnen voldoen aan de eisen.

De NEN-EN-50131-8:2009 vraagt in paragraaf 9.5 een 3-tal testen, die door een gecertificeerd instituut bevestigd moeten worden:

  1. De EMC-test.
  2. De test van de mistvloeistof of de toxisch verdachte stoffen beneden de wettelijke waarden blijven.
  3. De test van de mistuitstoot of de toxisch verdachte stoffen beneden de wettelijke waarden blijven.

Bandit beschikt niet alleen over een conformiteitverklaring van een gerenommeerd keuringsinstituut (het CNPP) voor de NEN-EN-50131-8:2009 maar beschikt ook over de 3 in artikel 9.5 geëiste testen, uitgevoerd door TNO.

Rapport CNPP

Prestatie-eisen

De prestatie-eisen voor mistuitstoot zoals omschreven in de NEN-norm, zijn overigens onvoldoende om enig solaas van een mistbeveiliging te mogen verwachten. Gelukkig kennen we in Nederland de Verbeterde Risico Klasse Indeling (VRKI) die refereert aan het document Installatievoorschriften mistgeneratoren. Verzekeraars hebben hun steentje bijgedragen aan dit document; zij weten als geen ander wanneer mistbeveiliging effectief is.

Het VRKI-document wordt gebruikt door Borg- en VEB-organisaties. Twee artikelen zijn vooral belangrijk:

In artikel 4.7 wordt geëist dat het een ruimte binnen 10 seconden met mist gevuld moet zijn. In datzelfde artikel staat ook dat het zicht niet meer dan 50 centimeter mag bedragen.

In artikel 5.1 wordt geëist dat de minimale uitstoot van de mistgenerator(en) 15 m³ mist per seconde moet bedragen om het gestelde in artikel 4.7 te bereiken.

Het is een natuurkundig gegeven dat voor het maken van 1 vierkante meter mist met een zicht van minder dan 50 centimeter 1 ml glycol verstoomt moet worden.

De basismistmachines van een aantal aanbieders die met 600 m³ mist per minuut adverteren, werken met een drukpomp(je). Dat drukpompje (zeer vergelijkbaar en soms zelfs identiek aan het pompje in een Senseo-koffiezetapparaat) levert een druk van 3 à 4 bar. Daarmee wordt ongeveer 7 ml vloeistof, bestaande uit circa 50% glycol en 50% water, verstoomt. Netto is dat circa 3 ml glycol en dat resulteert in ongeveer 3 m³ mist per seconde bij een zicht van minder dan 50 cm.

Toch wordt een dergelijke mistmachine verkocht voor 600 m³ mist per minuut oftewel 10 m³ per seconde. Wat er niet bij verteld wordt, is dat het zicht bij dergelijke waarden 1,5 a 2 meter is.

600 m³ klinkt veelbelovend, maar tegen de achtergrond van de installatievoorschriften voor mistgeneratoren wordt binnen 10 seconden niet meer dan 30 m³ mist geproduceerd met een zicht van minder dan 50 cm. Ook de eis van 15 m³ per seconde wordt bij lange na niet gehaald.

De Bandit-mistmachine 240 verstoomt daadwerkelijk 28 ml glycol per seconde en levert 28 m³ mist per seconde. Daarmee produceert een Bandit 280 m³ mist in 10 seconden met een zicht van minder dan 50 cm en voldoet Bandit ruimschoots aan de eis van 15 m³ mistuitstoot per seconde.

Overzicht relatie glycol per ml en aantal m³ mist conform het document Installatievoorschriften mistgeneratoren:

MistgeneratorGlycol per/secMist bij 50 cm zichtMistproductie in 10 secondenAantal units nodig volgens art. 5.1
Bandit 24028 ml28 m³280 m³1
Protect-mistgenerator   600 m³3 ml3 m³30 m³5
Protect- mistgenerator1100 m³6 ml6 m³60 m³3
Protect-mistgenerator 2200 m³12 ml12 m³120 m³2

 

In dit filmpje ziet u hoe een Protect 2200 presteert t.o.v. de Bandit 240D:

En hier ziet u het verschil tussen de Smokescreen Rapid Deploy en de Bandit 240D:

Deze tabel geeft de fabrieksopgaven (of het gemis daaraan) en de praktijk:

Mistgeneratorm³ mist volgens opgaaf fabrikantZicht in cm opgaaf fabrikantZicht in de praktijk
Bandit 240 DB mistgenerator> 500 m³ in 18 sec.< 50 cm< 50 cm
Protect 600600 m³ in 60 sec.Geen opgaaf< 200 cm
Protect 1100 mistgenerator1100 m³ in 60 sec.Geen opgaaf< 200 cm
Protect mistgenerator 22002200 m³ in 60 sec.Geen opgaaf< 200 cm

 

De wijze les die u hieruit kunt trekken: hoed u voor aanbieders die de hoeveelheid mist per minuut specificeren. Hoed u ook voor aanbieders die geen maximaal zicht specificeren in relatie tot het aantal vierkante meters dat zij opgeven.

Jaarlijks onderhoud

Een mistmachine met een pompsysteem heeft een vloeistofcontainer die in verbinding staat met de buitenlucht en daarmee met zuurstof. Glycolen verschimmelen en verzuren als zij langdurig met water, warmte (< 25°C) en zuurstof in verbinding staan. De vloeistof wordt een soort van gelei en ruikt onplezierig. De enige remedie is om deze vloeistof minimaal jaarlijks te vervangen. U begrijpt: hier zijn kosten aan verbonden.

Het drukvat van de Bandit-mistmachine is vacuüm en steriel en kent daardoor dit probleem niet. Een goede, geurloze werking kan daardoor voor 5 jaar worden gegarandeerd.

Stroomverbruik mistmachines

Mistgeneratoren verbruiken de meeste elektriciteit om de warmtewisselaar op temperatuur te houden. Dat is nodig om de mistvloeistof te verstomen bij een temperatuur van circa 300 graden Celsius.

De Bandit-mistmachine is zeer energiezuinig (groen) en gebruikt gemiddeld slechts 38 watt per uur bij een omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius.

Andere aanbieders goochelen met getallen en specificaties. Ze meten bijvoorbeeld bij een veel hogere omgevingstemperatuur zodat de warmtewisselaar minder verwarmd hoeft te worden (dat leidt dus tot een lager energieverbruik). Een ander trucje is om de warmtewisselaar in een stand-by-modus te brengen. Hiermee verlagen ze de temperatuur van de warmtewisselaar, waardoor het stroomverbruik gedurende de dag daalt. De keerzijde van dit trucje is dat bij inschakeling van het alarmsysteem de mistgenerator pas na 20 minuten operationeel is. Dat brengt het risico mee dat bij een inbraak kort na het inschakelen van het alarmsysteem de mistbeveiliging nog niet actief is.

Ondanks het lage stroomverbruik van Bandit (laagste in de markt) is de Bandit altijd operationeel. Bovendien betekent een laag (groen) stroomverbruik lagere kosten (circa € 85,00 per jaar) en minder belasting voor het milieu.

Waarden gebaseerd op permanent operationeel en € 0,25 per kWh:      

MistgeneratorWatt per uurkWh per jaarKosten per jaar
Bandit38333€ 83,25
Protect 60085745€ 186,25
Protect 1100105920€ 230,00
Protect 22001301139€ 284,75

Capaciteit van de warmtewisselaar

De hoeveelheid mist die een mistgenerator kan produceren, is sterk afhankelijk van de capaciteit van de warmtewisselaar. De meeste aanbieders leveren een aluminium warmtewisselaar waarvan het gewicht meestal rond de 2 kilo ligt.

De warmtewisselaar van Bandit wordt geproduceerd van hoogwaardig staal en weegt circa 10 kilo. Er is dus niet alleen sprake van 5 x meer gewicht (en dus opslagcapaciteit) maar de calorische waarde van staal is ook nog eens veel groter dan die van aluminium. Anders gezegd: doordat de totale Bandit-mistgenerator 35 kg weegt en grotendeels uit staal bestaat, kan deze veel meer warmte vasthouden, waardoor hij sneller en meer mist kan genereren dan een machine van 8 kilo, gemaakt van aluminium en kunststof. Wellicht is dat ook de reden dat Bandit de enige aanbieder is die de calorische waarde van de warmtewisselaar specificeert.

Bouwkwaliteit

De mechanische sterkte van een Bandit is onvergelijkbaar met die van andere aanbieders.

Het is niet een gezet plaatstalen kastje maar een chassis met gegoten delen. De elektronica is niet met plakvoetjes (met dubbelzijdig tape) aan de lak van het kastje bevestigd, maar stevig aan het chassis gemonteerd. Het is ook om deze reden dat de Bandit o.a. bij banken wordt toegepast en zelfs een plofkraak kan weerstaan.

Garantie

Bandit geeft geen vage garantietermijnen, zoals garantietermijnen waarvan de magazijntijd wordt afgetrokken. Bij Bandit weet u altijd waar u aan toe bent: Bandit Installatietechniek BV geeft 5 jaar volledige omruilgarantie vanaf de installatiedatum van uw mistbeveiliging.

Mistbeveiliging bij een overval

Zoals uit deze beelden blijkt, is een Bandit-mistgenerator een heel effectief middel om een overval te voorkomen:

Tot mijn verbazing, hebben meerdere aanbieders recentelijk het standpunt ingenomen dat mistbeveiliging bij een overval niet wenselijk is.

Er zijn geen overvallen bekend waarbij de met mist verjaagde overvaller enig letsel aan de aanwezigen heeft toegebracht. Wel lees ik wekelijks in de krant en zie ik in Opsporing verzocht het leed dat slachtoffers wordt aangedaan bij overvallen waar geen mistverdediging aanwezig was.

Het motief van deze aanbieder om tegen mist als verdediging tegen overvallen te zijn, is hoogstwaarschijnlijk angst. Waarschijnlijk twijfelen ze zelf aan de capaciteit van hun mistmachines en zijn ze bang dat ze de belofte van overvalpreventie niet kunnen waarmaken. Een terechte angst, want als het een minuut duurt voordat de ruimte is gevuld met mist, kan de overvaller alsnog veel schade aanbrengen.

Bandit weet uit ervaring, dat mistbeveiliging met de Bandit-mistgenerator een perfecte verdediging biedt tegen overvallen.

Wilt u hier meer over weten? Ben ons dan gerust even op 085 – 2738486.