Beveiligingscamera buiten ophangen

Wilt u uw pand of terrein beveiligen? Dan is het een goed idee om een beveiligingscamera buiten op te hangen. Hier leest u waar u op moet letten als u een beveiligingscamera buiten gaat kopen en welke regels er voor een beveiligingscamera buiten gelden.

Beveiligingscamera buiten: waar moet je op letten?

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u een beveiligingscamera buiten wil ophangen. Een beveiligingscamera buiten is namelijk veel kwetsbaarder dan een beveiligingscamera binnen. De camera springt veel meer in het oog en kan vandalisme en agressie oproepen. Een beveiligingscamera buiten moet daarom slag- en stootvast zijn. Daarnaast krijgt een beveiligingscamera buiten te maken met de verschillende weer elementen. Een camera kan nog zo mooi zijn, als hij niet tegen water kan heeft u er niks aan. In onderstaande alinea’s leggen wij u uit waar u op moet letten bij het plaatsen van een beveiligingscamera buiten.

beveiligingscamera buiten

Invloeden van buitenaf

Wij adviseren om de kabels goed weg te werken en de beveiligingscamera buiten bereik van mensen te plaatsen. Stel u zelf de vraag of de inbreker veel moeite moet doen om bij de camera te komen (denk aan een ladder) of dat hij er ook staand of op een trapje bij kan komen. Het zou zonde zijn als de beveiligingscamera zijn werk niet kan doen omdat de kabels doorgesneden zijn. Kijk er wel voor uit dat de beveiligingscamera niet te hoog wordt opgehangen. U loopt daarmee het risico dat er teveel van boven wordt gefilmd. U ziet dan wel dat er iemand in de buurt van de camera loopt, maar kan ze moeilijk identificeren.

Beveiligingscamera buiten ophangen bij in- en uitgangen

Zorg dat er bij elke toegangsdeur een beveiligingscamera hangt. Een inbreker komt vaak via een raam naar binnen, maar kiest bij vertrek vaak een makkelijkere uitgang. Denk hierbij aan een toegangsdeur. De beveiligingscamera buiten hangt daar in eerste instantie voor identificatie van de mensen die naar binnen komen of weer weg gaan. Wij adviseren om de beveiligingscamera zo veel mogelijk op het gezicht te richten. Zo voorkomt u dat er bij een eventueel incident niemand te identificeren is.

 

Beveiligingscamera buiten plaatsen: regelgeving

Er zijn op juridisch vlak een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u een beveiligingscamera buiten wil plaatsen. Een van deze zaken is dat een organisatie beelden van een beveiligingscamera niet langer dan vier weken mag bewaren. Hier kunnen echter, mocht u een goede reden hebben, uitzonderingen op gemaakt worden. Een voorbeeld hiervan is als er een bepaald incident is opgenomen. De beelden mogen dan bewaard blijven tot het incident is opgelost of de daders zijn gepakt. Er zijn echter nog meer zaken waar u rekening mee moet houden.

Organisaties moeten namelijk het gebruik van cameratoezicht altijd vooraf melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wanneer u de beveiligingscamera buiten plaatst om toezicht te houden op de beveiliging van personen, gebouwen, terreinen, zaken en productieprocessen is dit in principe niet nodig. Het is wel handig om altijd even contact op te nemen. Deze vrijstelling geldt echter niet voor verborgen beveiligingscamera’s, maar alleen voor een beveiligingscamera die duidelijk zichtbaar is.

Ook als u een vrijstelling heeft van het melden, moet u wel aan de Wet bescherming persoonsgegevens voldoen. Daarnaast moet de organisatie zich houden aan de eisen van artikel 38 in het Vrijstellingsbesluit. Een hoop geregel!

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Of meer informatie over een beveiligingscamera buiten ophangen? Bel dan naar: 085-2738486