De huidige technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de beveiligingscamera steeds geavanceerder wordt. De HD-CVI, HD-TVI en HD-AHD zijn allemaal gebaseerd op de analoge beveiligingscamera. Hier leest u meer over de overeenkomsten en verschillen van deze technologieën.

In 2012 werd de HD-DVI (High Definition Composiet Video Interface) aangekondigd door Dahua. Dit is een analoge technologie gebaseerd op het transporteren van video via een coaxkabel. HD-TVI is ontwikkeld door Techwell en staat voor “High Definition Transport Video Interface”. HD-AHD (Analogue High Definition) is ontwikkeld na de snelle ontwikkeling van IPc. De vraag naar video over IP werd steeds groter, maar ook analoge video bleef ongekend populair. Hierop is de HD-AHD ontstaan.

Beveiligingscamera: wat hebben ze gemeen?

De beveiligingscamera technologieën zijn alle drie door een andere firma ontwikkeld en hebben op het eerste oog weinig gemeen. Toch is dit niet waar. De drie technologieën hebben namelijk veel gemeenschappelijke eigenschappen.

 • Alle drie de technologieën zijn Progressive-Scan HD, Full HD en Ultra HD analoge video chipsets gebaseerd op coaxkabel en worden gebruikt in een beveiligingscamera.
 • De werking van de beveiligingscamera’s lijkt erg op de werking van de traditionele analoge beveiligingscamera. Het is daarom niet moeilijk om de camera te upgraden naar een 960-H CCTV systeem.
 • CVI, TVI en AHD kunnen over grote kabellengten werken. De TVI, afhankelijk van de resolutie, wel tot zo’n 500 meter.
 • De technologieën ondervinden geen problemen als netwerkbelasting en vertraging. Dit in tegenstelling tot de IP-camera’s.

Verschillen CVI, TVI en AHD beveiligingscamera

Hoewel de CVI, TVI en AHD-beveiligingscamera veel gemeen hebben, zijn er ook daadwerkelijk verschillen te benoemen. Namelijk:

 • Bij support van de 960-H en analoge camera’s moesten in tegenstelling tot de CVI en TVI verschillende parameters aangepast worden. Ook moet de DVR geregeld opnieuw opgestart worden.
 • Een ander verschil tussen de AHD en CVI/ TVI is dat kanaal 1 en 2 bij AHD altijd dezelfde resolutie moeten ondersteunen. Dit geldt ook voor kanaal 3 en 4 enzovoorts. Dit houdt in dat een koppeling tussen 1*960-H en 3*AHD of 3*960-H en 1*AHD niet mogelijk is. 2*960-H en 2*AHD kunnen wel gecombineerd worden.
 • AHD kan geleverd worden in twee versies, de 720p versie (AHD 1.0) en de 1080p versie (AHD 2.0). Er moet voor de aanschaf een keuze gemaakt worden tussen deze twee, de AHD 2.0 is namelijk niet compatibel met de AHD 1.0.
 • De TVI is minder gecompliceerd en compatibel met de 960-H en analoge beveiligingscamera’s. Het installeren is letterlijk “plug and play” en er hoeft verder niks aangepast te worden.
 • In 2016 werd TVI-versie 3 aangekondigd. Hiermee werd de hoogst haalbare resolutie behaald, namelijk 2160×3840 pixel, Ultra HD oftewel 4K oftewel 8,3 MP 2160P
 • TVI en AHD zijn open source chipsets, dit in tegenstelling tot CVI. Doordat TVI en AHD open source chipsets zijn ontstaat er een vraag gedreven concurrentie.
 • CVI is de standaard technologie binnen de HD-CCTV Alliance, HDCCTV 2.0 AT, maar is geen open standaard. De CVI wordt namelijk maar door één fabrikant geproduceerd. Hierdoor ontstaat er een monopolie.

Populairste beveiligingscamera techniek

Het is nog niet te zeggen welke beveiligingscamera techniek het populairst wordt. CVI is sterk verbonden aan het merk DAHUA, die daardoor een monopolie heeft. TVI wordt momenteel al door meer dan honderd CCTV-bedrijven toegepast. Een voordeel van de TVI-beveiligingscamera is dat 720p en 1080p compatibel zijn en de TVI 3.0 tot 8 MP (4K standaard) is voorzien. AHD wordt door heel veel kleine en middelgrootte fabrikanten gebruikt en heeft een prijsvoordeel ten opzichte van TVI en CVI. Het grote probleem van deze technologieën en tevens kans is dat afnemers nog niet goed genoeg op de hoogte zijn van hun bestaan en de bijbehorende voordelen. Tijd om daar verandering in te brengen!

Wilt u meer weten over beveiligingscamera’s? Bel dan naar: (0)85 273 8486.