Beveiligingscamera en personeel

Wilt u uw personeel beveiligen of wilt u 24/7 kunnen zien wat er in- en rond uw bedrijfspand gebeurt? Dan is het aanschaffen van een goed beveiligingscamerasysteem een goede zet. Waar moet u op letten als u een beveiligingscamera in uw winkel of kantoor ophangt? En zijn hier regels aan gebonden? In deze blog leest u meer over de regels omtrent het ophangen van een beveiligingscamera en personeel.

Wanneer is een beveiligingscamera toegestaan?

Voor het gebruik van een beveiligingscamera in de werksferen moet altijd een gegronde reden zijn. Het is niet toegestaan om zomaar een beveiligingscamera op te hangen om bijvoorbeeld uw personeel in de gaten te houden. Dit is wel toegestaan als u een van uw personeelsleden verdenkt van een strafbaar feit. Denk hierbij aan frauderen of het ordinair stelen van geld of voorraad. Welke regels daarbij gehanteerd moeten worden, kunt u in de volgende alinea lezen.

Regels beveiligingscamera en personeel

Het gebruik van een beveiligingscamera op de werkplek is aan behoorlijk wat regels gebonden. Dit om de privacy van uw werknemers en eventuele bezoekers te waarborgen.

  • Er mogen geen beveiligingscamera’s geplaatst worden in privacygevoelige ruimtes. Hierbij kunt u denken aan het toilet, een kolfruimte of de kleedkamers.
  • U moet kunnen aantonen dat het gebruik van cameratoezicht noodzakelijk is. U moet alle andere beveiligingsmaatregelen al geprobeerd hebben en ziet alleen een beveiligingscamera nog als oplossing. Daarnaast mag u de beveiligingscamera niet als losstaande beveiligingstoepassing gebruiken, maar moet het onderdeel zijn van meerdere beveiligingsmaatregelen.
  • U bent verplicht om uw werknemers en het bezoek te informeren dat er een beveiligingscamera is opgehangen. Dit kan door bordjes op te hangen of een nieuwsbrief te versturen.
  • U mag de camerabeelden maximaal vier weken bewaren. Alleen in geval van een incident mag deze termijn

Verborgen beveiligingscamera en personeel

Verdenkt u uw personeel van fraude of diefstal? Dan is het raadzaam om een verborgen beveiligingscamera in te zetten. Deze zijn zo klein en goed verborgen dat niemand doorheeft dat er een beveiligingscamera is geplaatst. Hierdoor waant uw personeel zich veilig en kunt u binnen de kortste keren zien wie van uw personeel steelt of fraudeert. Verborgen beveiligingscamera’s die wij in onze webshop aanbieden, zijn o.a. een beveiligingscamera in een lamp, een spiegel, bewegingsdetector of rookmelder. Wilt u weten wat voor uw bedrijf de beste oplossing is? Wij adviseren u graag.