Bewakingscamera gehackt

 

Zelfs een goede bewakingscamera kan gehackt worden. Een dergelijke camera biedt bescherming, maar moet ook zelf beschermd worden. Bijvoorbeeld met een goed wachtwoord voor je IP-camera. Op het internet vind je tal van voorbeelden van gehackte bewakingscamera’s. Is jouw bewakingscamera gehackt, of ben je bang dat jouw bewakingscamera gehackt kan worden? Op deze pagina lees je meer over hoe je kunt voorkomen dat jouw beveiligingssysteem of bewakingscamera gehackt wordt.

bewakingscamera gehackt

Bewakingscamera hacken: soms eenvoudig

Sommige camera’s, zoals IP-camera’s, zijn eenvoudig om te hacken. Dat komt meestal niet omdat de camera’s van slechte kwaliteit zijn, maar omdat mensen er geen nieuw wachtwoord opzetten. Een IP-camera is namelijk verbonden met internet en WiFi en vereist daarom een nieuw en sterk wachtwoord. Wat vaak gebeurd is dat iemand bij aanschaf van een IP-camera niet de moeite neemt om een nieuw wachtwoord in te stellen, wat betekent dat het wachtwoord in een standaardinstelling staat. Zoals ‘Admin123’ of ‘Wachtwoord123’. En dat is uiteraard niet moeilijk om te raden voor personen met kwade bedoelingen. Op die manier wordt een bewakingscamera hacken wel erg eenvoudig.

 

Bewakingscamera gehackt en het Internet of Things

Steeds meer voorwerpen in onze huizen en panden worden aangesloten op het internet. Denk hierbij aan de thermostaat op afstand bedienen, of aan plantenbakken die van afstand ingesteld kunnen worden om op bepaalde tijdstippen je planten water te geven. Huiselijke voorwerpen die via internet toegankelijk zijn, zijn onderdeel van het zogeheten ‘Internet of Things’. In andere woorden: het internet is niet meer enkel een plek om te surfen op websites, maar allerlei voorwerpen zijn onderdeel van het internet. Zo ook de bewakingscamera. De IP-camera streamt bijvoorbeeld beeld via internet, waardoor het mogelijk is om via laptop, tablet of smartphone het camerabeeld te bekijken.

 

Bewakingscamera gehackt: de risico’s

Het is niet moeilijk om te bedenken wat de risico’s en nadelen zijn van een bewakingscamera die gehackt is. Naast dat de camera die je hebt aangeschaft nu nutteloos is omdat deze is gehackt, is het een flinke inbreuk op je veiligheid en privacy. Potentiële inbrekers kunnen via een gehackte bewakingscamera zien waar alle kostbaarheden in huis staan. Dat niet alleen: ze kunnen ook in de gaten houden wanneer er niemand thuis is. Het is uiteraard belangrijk om je spullen te beschermen, maar het feit dat iemand meekijkt in de privé omgeving van je huis is erg naar. In 2017 vond er nog een dergelijk voorval plaats bij een vrouw in Gelderland die haar IP-camera niet had beveiligd. En dat geeft een erg onveilig gevoel. Ironisch, aangezien de bewakingscamera gebruikt wordt om het veilige gevoel juist weg te werken. Een bewakingscamera wordt echter niet zomaar gehackt. Het is belangrijk om een eigen wachtwoord aan te maken voor de camera. Net zoals je dat doet voor je e-mail, je Facebook-account en je WiFi. Dan ben je al halverwege. Hieronder geven we een aantal tips hoe je kunt voorkomen dat je bewakingscamera gehackt wordt.

 

Voorkomen dat je bewakingscamera gehackt wordt

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk dat de bewakingscamera over een sterk wachtwoord beschikt. Een combinatie van grote letters, kleine letters en cijfers en tekens, doet het al snel goed. Uiteraard wel ergens het wachtwoord opschrijven, want hoe ingewikkelder je deze maakt, des te moeilijker het voor je is om te onthouden. Tevens is een goede tip om een firewall te installeren tussen je netwerk en de apparaten die ermee verbonden zijn – zoals bijvoorbeeld je IP-camera. Dat beschermt niet enkel de bewakingscamera, maar ook de andere spullen in huis, zoals bijvoorbeeld je thermostaat die is verbonden via internet. Een andere goede tip is om de bewakingscamera uit te schakelen wanneer het niet nodig is dat deze aanstaat. Apparaten zijn namelijk gevoeliger voor hackers als ze altijd aanstaan. Bovendien scheelt het stroom als de camera uitstaat wanneer deze niet nodig is.

 

Bewakingscamera’s gehackt op grote schaal

Op de Russische website insecam.org is het mogelijk om beelden te bekijken van talloze gehackte bewakingscamera’s. Dat is een behoorlijk enge gedachte: dat je een bewakingscamera aanschaft voor de eigen veiligheid of de veiligheid van spullen en panden en het averechts werkt. Een bewakingscamera wordt echter niet zomaar gehackt. Dat komt meestal omdat de eigenaar en gebruiker van de camera vergeet om het standaard wachtwoord te veranderen. Houdt daarom altijd onze tips aan die je in dit artikel tegen bent gekomen. Zo voorkom je dat een goede bewakingscamera gehackt wordt en in een dure grap verandert.

 

Meer informatie over bewakingscamera’s

Wil je meer informatie over gehackte bewakingscamera’s of meer informatie ontvangen over onze producten? Neem dan een kijkje in onze webshop of neem telefonisch contact met ons op via 085-2738486. Of stuur een mail met je vraag naar info@bandit.nl, we helpen je graag verder.