Fish Eye beveiligingscamera: hype of aanwinst?

De beelden van een Fish Eye camera zien er mooi en spectaculair uit. Het geeft een mooi effect aan beelden en video’s en wordt vaak gebruikt in de partyscene. Een Fish Eye lens is echter voor veel meer in te zetten, bijvoorbeeld voor een Fish Eye beveiligingscamera. Hier leest u wat wij van deze beveiligingscamera vinden.

Wat is een Fish Eye beveiligingscamera?

Een Fish Eye beveiligingscamera wordt ook wel een 360 graden camera genoemd. De beveiligingscamera heeft een veel breder gezichtsveld dan de standaard vaste beveiligingscamera en kan wel tot 360 graden opnemen. De Fish Eye beveiligingscamera heeft zijn naam te danken aan het feit dat het beeld ovaal- of cirkelvormig is. Dit komt doordat de lens een korte brandpuntafstand heeft. De lens geeft daardoor een sterke groothoekwerking aan het beeld, wat een tonvormige vertekening geeft. De camera kan de beelden in zowel 180- als 360 graden opnemen en is daarom ideaal in te zetten in winkels, magazijnen, festivals, stadions en concertzalen.

Voordelen Fish Eye beveiligingscamera

  • De beveiligingscamera maakt het mogelijk om met slechts één beveiligingscamera een hele ruimte te beveiligen. Hierdoor bespaar je in theorie aanzienlijk op de aanschaf van een beveiligingscamera systeem. Toch adviseren wij altijd om niet alleen de 360 graden beveiligingscamera aan te schaffen.
  • De beveiligingscamera kan vanaf een smartphone, tablet of laptop bestuurd worden. Zo weet u zeker dat de hoek die u wil zien in beeld komt.
  • De beveiligingscamera is zeer geschikt als binnen camera.

Nadelen Fish Eye beveiligingscamera

Het grote nadeel van een Fish Eye beveiligingscamera is dat bij veel modellen de details snel vervagen. Dit komt omdat er in geval van een incident rechte stilstaande beelden worden gemaakt. De pixels van de beveiligingscamera worden vervolgens verdeeld over deze beelden. Wanneer u een Fish Eye beveiligingscamera van 6 pixel heeft, worden de beelden ingeval van 4 beelden slechts 1,5 pixel. Dit is erg onscherp wat het herkennen een stuk moeilijker maakt.

Hype of aanwinst?

De 360 graden beveiligingscamera geeft een nieuwe dimensie aan het concept ‘beveiligingscamera’. Toch zouden wij er momenteel nog niet voor kiezen om alleen de 360 graden camera te installeren. Simpelweg omdat nog niet alle beveiligingscamera’s goed genoeg zijn om als ‘solo beveiligingscamera’ te dienen. Als aanvulling op een beveiligingscamera systeem zijn wij echter erg over de camera te spreken.