Infrarood camera: de werking

Een beveiligingscamera met goed nachtzicht is in veel situaties essentieel. U wilt natuurlijk dat een eventuele inbreker ook ’s nachts opgespoord kan worden. De infrarood camera is een goed voorbeeld van een beveiligingscamera met goed nachtzicht. De camera maakt gebruik van infrarood licht en is vaak te herkennen aan de kleine lampjes die om de cameralens heen zijn geplaatst. In dit artikel leest u meer over de werking van de infrarood camera en hoe hij het best toegepast kan worden.

De infrarood camera is over het algemeen wat groter dan een ‘normale’ beveiligingscamera. Dit komt door de lampjes die rondom de lens zijn geplaatst. Deze lampjes zorgen ervoor dat de beveiligingscamera in het donker kan filmen. Een goede infrarood camera kan soms een nachtzicht tot wel 100 meter hebben. Dit is afhankelijk van het aantal en de sterkte van de infrarood leds.

Infrarood camera: hoe werkt het?

Zoals hierboven beschreven is een infrarood camera, een beveiligingscamera dat zich richt op infrarood licht. Dit licht is niet voor het blote oog zichtbaar, maar gelukkig wel voor een beveiligingscamera. Een infrarood beveiligingscamera gaat uit van het feit dat alles en iedereen een warmtestraling uitstraalt. Dit gaat in de vorm van elektromagnetische golven, waarvan het infrarode deel wordt waargenomen. Doordat alles met een temperatuur boven het 0-punt zichtbaar is voor de infrarood camera, is het voor een inbreker moeilijk om zich voor de camera te verstoppen.

Er zijn ook infrarood camera’s met een aparte infrarood led. Deze wordt naast de beveiligingscamera geplaatst en dit helpt de beveiligingscamera om een nog beter en scherper beeld te vormen. Deze techniek wordt ook wel EXIR genoemd. Het is zelfs bewezen dat deze techniek soms wel voor 40% betere lichtomstandigheden zorgt. Een ander bijkomend voordeel is dat spinnen hun toevlucht niet op de camera zullen zoeken. Een IR beveiligingscamera is wat warmer dan een normale camera. Spinnen bouwen hier dan ook graag een groot web.

Infrarood camera: wanneer wordt het gebruikt?

Een infrarood camera bewijst zijn kracht op plekken waar weinig omgevingslicht is. In principe blijven de infrarood leds uit, totdat er te weinig licht is om de beveiligingscamera naar wens te laten functioneren. Op dat moment worden de infrarood leds ingeschakeld en wordt de omgeving ook in het donker goed zichtbaar.