Onderzoek toont aan dat particulieren en bedrijven steeds vaker bereid zijn om een melding van beveiligingscamera te maken. Trouw schrijft dat de politie-databank in oktober vorig jaar 100.000 beveiligingscamera’s telde, inmiddels is dit aantal al naar 160.000 gestegen en is er sprake van een landelijke dekking.

Dit aantal loopt snel op. Er worden momenteel 60 aanmeldingen per dag gedaan, wat gelijk staat aan 180 beveiligingscamera’s. Dit omdat elke aanmelding gemiddeld drie beveiligingscamera’s telt. De kans is groot dat dit aantal alleen nog maar sneller stijgt. Branche- organisaties in bijvoorbeeld de horeca hebben nu afgesproken om collectief een melding te maken van de beveiligingscamera’s.

Melding van beveiligingscamera

De camerabeelden die al deze aangemelde beveiligingscamera’s opleveren, zijn een welkome aanvulling op de gebruikelijke opsporingsmethoden waar de politie al gebruik van maakt. De databank wordt nu dan ook vooral gevuld met beveiligingscamera’s van particulieren. Deze beveiligingscamera’s zijn vaak zo gepositioneerd dat ze voordeuren –en tuinen in de gaten houden. Vaak wordt er ook een stuk van de openbare weg meegenomen, waar de politie in geval van een incident dankbaar gebruik van maakt.

Camerabeelden

Beelden van particulieren worden al langer door de politie gebruikt. Voorheen konden deze beelden echter pas na een uitgebreide procedure en een hoop papierwerk worden gevorderd. Het project Camera in Beeld zorgt ervoor dat de politie in geval van een incident precies kan zien waar de beveiligingscamera’s hangen en welke camera’s mogelijk beelden hebben van het misdrijf. Die camerabeelden kunnen daarna in een mum van tijd opgevraagd en bekeken worden. De databank kan volgens Trouw niet gebruikt worden om live mee te kijken en de politie moet altijd toestemming vragen om de beelden te gebruiken.

Momenteel heeft de politie al ruim 84.000 een zoekvraag gedaan in het systeem. Trouw schrijft dat er al 14.600 politiemensen gebruik hebben gemaakt van de databank. Wat ons betreft een prachtige ontwikkeling!