Plofkraken: Wat is beter? GPU of mistbeveiliging?

Het aantal plofkraken in Nederland neemt met een schrikbarend tempo toe. Deze plofkraken zorgen niet alleen voor veel schade, maar ook voor harde knallen en levensgevaarlijke situaties. Vanzelfsprekend komen er vele beveiligingstoepassingen op de markt om deze trend tegen te gaan. Geavanceerde alarmsystemen, mistbeveiliging maar ook GPU (Gas Protection Unit). In deze blog worden mistbeveiliging en GPU nader toegelicht en beschreven.

Plofkraken: wat is een plofkraak?

Bij plofkraken proberen criminelen door middel van een gasexplosie een geldautomaat te kraken. De openingen van het apparaat worden dicht gekit en vervolgens wordt de geldautomaat gevuld met een brandbaar gas. Een voorbeeld hiervan is acetyleen. De geldautomaat wordt daarna tot ontploffing gebracht waarbij de biljetten vrijkomen. De materiële schade is bij plofkraken niet alleen enorm, het aanwezige geld kan ook nog eens makkelijk meegenomen worden.

Net als bij de ‘klassieke’ criminaliteit, zijn plofkraken in twee categorieën te verdelen. De professionals en de groentjes. Iemand die ervaring heeft met plofkraken weet precies hoeveel gas er nodig is om de geldautomaat met beleid tot ontploffing te brengen. De schade blijft hierdoor beperkt. Een groentje heeft deze ervaring niet. De schade zal dan ook enorm zijn. Vaak weten ze niet wat ze aan het doen zijn en wordt er ontzettend veel bouwkundige schade aangebracht. Toegang tot de geldcassettes krijgen ze ondanks de grote ontploffing vaak niet eens.

Plofkraken: wat kun je ertegen doen?

Een plofkraak is een steeds vaker gebruikte vorm van criminaliteit. Gelukkig is de beveiligingswereld hierop voorbereidt en komen er nieuwe technieken op de markt om plofkraken tegen te gaan. Deze technieken zorgen ervoor dat het plegen van plofkraken steeds moeilijker wordt. Zo kan het geld onbruikbaar gemaakt worden, kan er gebruik gemaakt worden van mistbeveiliging of van een systeem dat gas detecteert en verdrijft.

Gas Protection Unit

Het systeem dat gas detecteert en verdrijft heet GPU. Dit staat voor Gas Protection Unit. Dit systeem voorkomt dat er een explosie plaatsvindt. Op deze manier kan de kraker geen geld meenemen en moet hij met lege handen vertrekken. Hoewel deze techniek veelbelovend klinkt, kleven er toch een aantal nadelen aan vast. Wat nou als de geldcassette gevuld wordt en de GPU treedt in werking, is dit schadelijk voor de medewerker? Heeft hij nog wel genoeg zuurstof om de ruimte veilig te verlaten? Dit is niet het enige punt wat kritische vragen oproept. Wanneer een plofkraak met gas niet meer lukt zullen de criminelen andere manieren verzinnen. Het gebruik van zware explosieven als dynamiet bijvoorbeeld. Niet alleen wordt de schade aanzienlijk meer, ook de kans op slachtoffers neemt hiermee toe.

Plofkraken voorkomen: mistbeveiliging

Mistbeveiliging wordt door verzekeraars steeds vaker aangeraden als oplossing tegen plofkraken. Het schrikeffect is daarbij zo groot dat de krakers het hazenpad zullen kiezen. De mist is goedgekeurd door TNO en bevat geen giftige stoffen, werknemers lopen dus geen gezondheidsrisico. Door het gebruik van een mistmachine zal er geen buit gemaakt worden. Geen buit houdt in geen verdienste en de plofkraker zal zijn heil elders zoeken. Zo wordt braakschade vermeden.