Beveiligingscamera gehackt? Zo voorkomt u dat:

Een beveiligingscamera biedt niet alleen bescherming, hij moet ook beschermd worden. Er zijn op internet namelijk miljoenen voorbeelden te vinden van particulieren en bedrijven waarbij een beveiligingscamera gehackt is. Er is zelfs een site waar u alle gehackte beveiligingscamera’s op kunt vinden. Vanzelfsprekend wilt u dit voorkomen, hier leest u hoe.

Een IP-beveiligingscamera hacken is bij sommige beveiligingscamera’s kinderlijk eenvoudig en wordt steeds populairder. Hackers kunnen niet alleen in uw IP-beveiligingscamera breken, maar ook in uw webcam of de babyfoon. Het idee dat iemand naar u of uw kinderen kan kijken is een nachtmerrie die u graag wilt voorkomen. Gelukkig kan dit al heel eenvoudig zijn.

Beveiligingscamera gehackt en Internet of Things

Een beveiligingscamera met toegang tot het wifinetwerk is onderdeel van het ‘Internet of Things’. Dit bestaat uit apparaten die op internet aangesloten kunnen worden. Denk aan een koffiezetapparaat die u via het internet kunt bedienen, een koelkast of een verwarming die u vanaf de auto al kunt inschakelen. Het aansluiten van apparaten op uw netwerk brengt ontzettend veel gebruiksgemak. U komt nooit meer in een koud huis thuis en als u ’s morgens naar de keuken loopt staat de koffie al klaar. Toch brengt dit ook nadelen met zich mee. De software waar de apparaten op draaien zijn vaak verouderd en makkelijk te hacken. Daarnaast worden de inloggegevens nog te weinig aangepast.

Wanneer de hacker eenmaal binnen is, kan hij het netwerk helemaal plat leggen. Bijvoorbeeld door alle apparaten tegelijk aan te doen. Dit is niet alleen heel vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Denk aan oververhitting van bijvoorbeeld een strijkijzer, een broodrooster of een koffiezetapparaat. Allemaal apparaten die gevoelig zijn voor brand.

Beveiligingscamera gehackt: hoe voorkom ik dit?

Het voorkomen dat uw beveiligingscamera wordt gehackt is relatief makkelijk. Veel mensen vergeten namelijk om het standaard wachtwoord van de recorder, beveiligingscamera of babyfoon te veranderen. Er bestaan dan ook sites waar duizenden gehackte beveiligingscamera’s op te zien zijn. Dit is niet in het leven geroepen om het criminelen makkelijk te maken, maar om consumenten en bedrijven te waarschuwen. Het wachtwoord blijft dan op welkom123 of admin123 staan. Makkelijk te raden en daarmee een goed doelwit voor criminelen. Dit is dan ook op te lossen door het wachtwoord aan te passen. Maak hierbij gebruik van kleine letters, hoofdletters en speciale tekens. Zo is uw wachtwoord moeilijk te raden en zijn hackers daar te veel tijd mee kwijt. Gelukkig zijn er nog meer tips om uzelf ervan te verzekeren dat uw beveiligingscamera niet meer gehackt wordt:

  • Installeer een firewall tussen het netwerk en de apparaten. Dit kan uw netwerk of computer beschermen tegen hackers en extern misbruik.
  • Apparaten die altijd aan staan zijn gevoeliger voor hackers. Zet de apparaten als u ze niet nodig heeft dan ook gewoon uit.