IP beveiligingscamera: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

De IP beveiligingscamera is ongekend populair. Hoe de IP beveiligingscamera werkt en wat de voor- en nadelen van deze beveiligingscamera zijn leest u hier.

Een IP beveiligingscamera is een Internet Protocol beveiligingscamera. Dit houdt in dat de beelden niet via een AV, Coax of BNC kabel worden doorgegeven, maar middels het internet protocol. De beelden kunnen via een normaal computer netwerk verzonden worden, maar ook via een wifi verbinding. Elke netwerkcamera heeft een uniek IP adres waardoor er communicatie mogelijk is tussen NVR (de recorder), de IP beveiligingscamera en eventueel uw computer of smartphone.

IP beveiligingscamera: de voordelen

De IP beveiligingscamera heeft ten opzichte van een standaard CCTV camera veel voordelen.

Online toegankelijkheid

De beelden van een IP beveiligingscamera zijn altijd en overal via uw smartphone of laptop te bekijken. Zo kunt u altijd even meekijken of de beelden bij een incident terugkijken.

Resolutie

De resolutie van een goede IP beveiligingscamera is tot 4x hoger dan van een standaard beveiligingscamera. Hierdoor zijn de beelden haarscherp en zijn eventuele indringers goed te herkennen.

Uitbreiding systeem

Een alarmsysteem met beveiligingscamera’s is naar hartenlust uit te breiden. U zit namelijk niet vast aan een kanaalrecorder. Houd er echter wel rekening mee dat uw netwerk dit misschien niet aankan.

Goedkopere infrastructuur

De meeste huizen of bedrijven zijn al voorzien van een netwerk structuur. Extra bekabeling is daarom vaak niet nodig.

IP beveiligingscamera: de nadelen

De nadelen van de IP beveiligingscamera hebben voornamelijk met het netwerk te maken. Het netwerk is daardoor zowel de kracht- als het grote nadeel van de IP beveiligingscamera.

Stabiliteit en snelheid internet verbinding

De stabiliteit van de internet verbinding is essentieel voor een goede werking van de netwerkcamera. Veel wifi netwerken zijn stabiel genoeg voor dagelijks gebruik, maar kunnen een IP beveiligingscamera niet aan. Zorg daarom voor een internet verbinding dat 100% stabiel is.

Stabiliteit gaat hand in hand met de snelheid van het internet. De router wordt veelal op een centrale plek in het huis geplaatst. Er is vervolgens overal in huis een snelle wifi verbinding. Een IP beveiligingscamera wordt echter vaak aan het buitenkant van het huis geplaatst. De snelheid van het internet die u binnen ervaart, is buiten niet vanzelfsprekend. De snelheid van uw verbinding neemt af als het signaal door een muur heen moet. Deze vermindering in snelheid kan ervoor zorgen dat er stukjes videobeeld missen. Iets wat u natuurlijk wil voorkomen!

Veiligheid

Veel netwerken zijn tegenwoordig goed beveiligd met een sterk wachtwoord. Helaas is dit nog niet bij iedereen vanzelfsprekend. Wachtwoorden worden maar één keer per jaar aangepast, zijn erg vanzelfsprekend (zoals Welkom123) of er wordt gebruik gemaakt van een onbeveiligd netwerk. Niet slim als u gebruik maakt van een wifi beveiligingscamera. Inbrekers kunnen door een slechte beveiliging niet alleen uw beveiligingscamera manipuleren zodat ze niet te herkennen zijn, maar ook zonder dat u het weet met u meekijken.

Overbelasting

Het kan zijn dat uw netwerk sterk genoeg is voor een optimale werking van de beveiligingscamera. Dit hoeft echter niet te betekenen dat u uw verbinding snel genoeg is om meer gebruikers aan te kunnen. Het aansluiten van een tweede Internet Protocol beveiligingscamera, iets downloaden via uw laptop of het kijken van YouTube filmpjes kan zorgen voor een overbelasting van het netwerk. Dit zorgt voor een vermindering van de snelheid en stabiliteit van de IP camera.

Resetten modem of router

Iedereen met een internet verbinding zal dit herkennen, het resetten van modem of router. Vaak omdat iemand een wachtwoord vergeten is, of omdat de verbinding niet snel genoeg is. Wanneer de router gereset wordt en het wachtwoord aangepast wordt, moet dit ook op de beveiligingscamera gedaan worden. Als u dit niet doet kan uw beveiligingscamera geen verbinding met het netwerk maken, wat ervoor zorgt dat uw netwerkcamera niet meer werkt.

Wilt u weten wat Bandit voor u kan betekenen? Neem dan contact op met: 085-2738486