Bewakingscamera buiten dummy

 

Het aanschaffen van camerabeveiliging kan een behoorlijke investering zijn. Hoewel het een investering is die jaren meegaat en een hoop ellende kan besparen, kan het aantrekkelijk zijn om een bewakingscamera dummy buiten op te hangen. Deze heeft de preventieve werking van een bewakingscamera, maar is in feite een namaakexemplaar. Onervaren criminelen zullen jouw woning of bedrijfspand dan liever overslaan. Dit bespaart kosten en geeft toch een goed gevoel. Toch zijn wij in veel gevallen geen voorstander van een bewakingscamera dummy boven gedegen camerabeveiliging. In dit artikel vertellen we je meer over de voor- en nadelen van een dummy bewakingscamera voor buiten.

bewakingscamera buiten dummy

Waarom een bewakingscamera buiten?

Een inbreker of winkeldief wil graag ongestoord zijn gang kunnen gaan. Wanneer je een bewakingscamera buiten op de juiste plekken installeert worden er 24 uur per dag scherpe beelden opgenomen, waardoor niemand ongezien het pand kan binnenkomen of verlaten. Om overdag en ’s nachts scherpe beelden op te kunnen nemen zijn echter bewakingscamera’s van hoge kwaliteit nodig. Wanneer dit een te grote investering op het moment is kiezen mensen soms voor een dummy bewakingscamera voor buiten. Deze ziet eruit als iedere andere bewakingscamera, maar neemt geen echte beelden op. Dit is een veel goedkopere oplossing, maar niet in alle gevallen de beste oplossing.

 

Waarom een dummy?

Een bewakingscamera kan een behoorlijke investering zijn. Je hebt hierbij niet alleen goede bewakingscamera’s nodig, maar ook een recorder. Dit alles moet op een kwalitatieve wijze worden geïnstalleerd. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om een dummy bewakingscamera voor buiten te kopen. Deze dummy’s zijn immers een stuk goedkoper en zijn op de eerste oogopslag niet van echt te onderscheiden. Toch is het verschil tussen beiden voor doorgewinterde criminelen eenvoudig te zien. Een inbreker zal niet snel onvoorbereid te werk gaan en zal dus snel opmerken dat er namaakcamera’s hangen. Hierdoor kan deze ongestoord de klus klaren, omdat de bewakingscamera niet opneemt.

 

Waarom een dummy camera buiten?

Wanneer je echte bewakingscamera’s gebruikt om kostbare spullen te beveiligen zou je dit kunnen aanvullen met een dummy bewakingscamera buiten. Dit schrikt ongenode gasten af, terwijl er wel beelden opgenomen worden wanneer er onverhoopt toch ingebroken wordt. Met name zogenoemde ‘gelegenheidsinbrekers’ worden met deze dummy’s op afstand gehouden, die zullen liever ergens anders inbreken waar geen zichtbare camera’s hangen. Doorgewinterde criminelen zullen de fake camera’s echter snel doorzien, waardoor ze weten dat ze niet worden opgenomen. Wanneer er op strategische plaatsen een of enkele echte bewakingscamera’s hangen verzamel je toch bewijsmateriaal.

 

Waarop letten bij het ophangen van een dummy bewakingscamera?

Waar veel mensen de mist in gaan bij het ophangen van een dummy bewakingscamera buiten is de plaatsing hiervan. Zo heeft een dummy camera, uiteraard, geen bedrading. Wanneer het zichtbaar is dat een camera is geplaatst zonder bedrading is het voor een crimineel duidelijk dat het gaat om een namaakexemplaar.  Ook wanneer deze ondoordacht opgehangen lijkt te zijn is het snel duidelijk dat het niet om een echte bewakingscamera gaat. Een dummycamera die niet is gericht op bijvoorbeeld een raam of deur, of veel te hoog, zal snel doorzien worden. Kies bij een dummy bewakingscamera ook altijd voor een zo echt mogelijk lijkende camera. Dit is voor de leek helaas moeilijk om te beoordelen. Een andere veelgemaakte fout is dat dummy camera’s voor binnen buiten gebruikt worden, en andersom. Ook dit zal de ervaren crimineel snel doorzien, waardoor de dummycamera’s niet effectief zijn. Daarnaast is het bij echte bewakingscamera’s buiten verplicht om kenbaar te maken dat men om veiligheidsredenen gefilmd kan worden. Dit gebeurt door middel van stickers of bordjes waarop dit te zien is. Zorg er daarom voor bij het installeren van een bewakingscamera dummy dat je deze bordjes en/of stickers ook plaatst, zodat de situatie zo echt mogelijk lijkt.

 

Wet- en regelgeving

Bij het ophangen van een bewakingscamera buiten zijn andere regels van toepassing dan wanneer je dit binnen je eigen woning. Wanneer je mensen filmt in de openbare ruimte moet dit aangegeven worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zo mag de camera uitsluitend gebruikt worden om de eigen (on)roerende zaken te beschermen en mag de openbare weg zo min mogelijk gefilmd worden. Een dummy bewakingscamera buiten is geen echte camera en neemt geen beelden op, daarom is deze regelgeving hierop niet van toepassing.

 

Wanneer je kosten wilt besparen op een beveiligingssysteem is het altijd een goed idee om vrijblijvend advies over de betreffende situatie in te winnen. De ervaren installateurs van Bandit kunnen je meer vertellen over wanneer een echte bewakingscamera essentieel is, of wanneer er een combinatie gemaakt kan worden van echte camera’s en dummy’s. Zo kunnen er bijvoorbeeld twee echte camera’s op de toegangswegen worden gericht, aangevuld met dummy’s die de indruk geven van een intensief beveiligde ruimte. Hierbij staat voorop dat echte veiligheid onze voorkeur heeft boven de schijnveiligheid van een dummycamera.