Beveiligingscamera via glasvezel: de voordelen

Glasvezel internet is booming. Steeds meer plekken in Nederland krijgen een glasvezelnetwerk en ook providers bieden deze optie steeds vaker in hun pakketten aan. Glasvezel internet is niet alleen handig om snel te kunnen internetten, wist u dat u er ook qua beveiliging veel profijt van heeft? Bijvoorbeeld door uw beveiligingscamera via glasvezel te installeren.

Wat is glasvezel?

Glasvezel is niet meer dan een flinterdunne draad van glas. Normaal gesproken worden signalen van beveiligingscamera’s omgezet in een digitaal signaal. Dit wordt door middel van ‘enen’ en ‘nullen’ gecommuniceerd. Bij glasvezel ligt dit anders, daar gaat het namelijk om ‘licht aan’ of ‘licht uit’. Het aan en uitzetten gaat ontzettend snel en kan al in een miljoenste van een seconde. Hierdoor is glasvezel internet een stuk sneller dan gewoon internet.

Een glasvezelnetwerk bestaat uit een backbone, dit is een hele dikke kabel. Aan deze dikke kabel zitten allemaal kleine aftakkingen die ervoor zorgen dat u ook bij u thuis gebruik kunt maken van glasvezel internet. Ook in de glasvezels zelf zijn er verschillen op te merken. Dit wordt aangeduid met ‘mode’. Een alleenstaande mode is een lichtstraal die door een vezel getransporteerd kan worden. Multi mode vezels hebben een grotere kern en zijn te gebruiken bij LAN-netwerken. Dit werkt het best bij korte afstanden. Tot slot is er een single mode vezel waar u bij uw beveiligingscamera via glasvezel weinig gebruik van zult maken. Dit is namelijk uitermate geschikt voor telefonie en CATV (kabeltelevisie).

beveiligingscamera via glasvezel

Beveiligingscamera via glasvezel

Een beveiligingscamera via glasvezel heeft de toekomst en wordt steeds vaker toegepast in woningen en bedrijven. Het werkt niet alleen ontzettend snel, maar zorgt ook voor minder ruis. Het resultaat? Scherpere camerabeelden, waardoor inbrekers nog makkelijker te herkennen zijn.

Wanneer u voor een camerasysteem met vier beveiligingscamera’s kiest is de kans groot dat u te maken krijgt met vier lelijke, dikke kabels die moeilijk te verbergen zijn. Daarnaast is de kans op kabelbreuken groter en is het moeilijker te herstellen. Dit is met glasvezel en een converter niet het geval. De kabels van de beveiligingscamera’s worden aangesloten op de converter. Deze converter gaat vervolgens in slechts een kabel naar de recorder toe.

recorder

Voordelen beveiligingscamera via glasvezel

In de voorgaande alinea zijn al wat voordelen van glasvezel toegelicht, er zijn echter nog veel meer. Glasvezel kent namelijk veel voordelen ten opzichte van koperbedrading:

  • Glasvezel biedt een hogere bandbreedte
  • Geen ruis door elektromagnetische straling
  • Betrouwbaar
  • Geen kans op vonken
  • Installatie is gemakkelijk