De kwaliteit van veel bewakingsbeelden is vaak tenenkrommend te noemen. Dit komt door de resolutie bewakingsbeelden. Gezichten zijn daardoor niet te herkennen, het beeld is pixelig of je kunt nog net een vorm onderscheiden. Hier leest u meer over de resolutie van bewakingsbeelden.

Resolutie bewakingsbeelden

De beelden van een beveiligingscamera worden steeds vaker in programma’s als opsporing verzocht of op social media gedeeld. Hier valt vaak op hoe wisselend de kwaliteit van bewakingsbeelden is. De ene keer zijn de beelden van een superieure kwaliteit, de keer erna zou u uw eigen kind niet eens herkennen. Vaak heeft dit te maken met de resolutie bewakingsbeelden. Hier zijn namelijk heel wat verschillen in te vinden.

Vaak wordt de kwaliteit van de bewakingsbeelden aangegeven met de resolutie. Dit kan een resolutie van 640×480 pixels zijn, maar ook een resolutie van 1920×1080 pixels. Een groot verschil dus! Toch kunnen beveiligingscamera’s met een slechtere resolutie betere beelden geven dan een camera met een hoge resolutie. Dit heeft te maken met de beveiligingscamera lens. Wanneer deze van goede kwaliteit is kan een lens met VGA resolutie een beter beeld geven dan een slechte HD lens.

Oorzaken slechte bewakingsbeelden

 De resolutie bewakingsbeelden speelt een grote rol in het herkennen- en opsporen van criminelen. Toch zijn er nog veel meer factoren die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van de bewakingsbeelden. Welke dat zijn leest u onderstaand:

  • Beveiligingscamera’s worden steeds geavanceerder en worden elk jaar nog beter. Vaak is een beveiligingscamera van 10 jaar geleden niet meer toereikend genoeg.
  • Helaas kopen nog veel te veel mensen een goedkoop beveiligingssysteem. Zeker op gebied van beveiligingscamera’s is “goedkoop is duurkoop” een gouden regel.
  • Met het aanschaffen van een beveiligingscamera bent u er nog niet. Er moet vervolgens ook onderhoud gepleegd worden. Hiermee verleng je de levensduur van je beveiligingscamera.
  • Er is een zodanig groot aanbod dat het moeilijk wordt om een beveiligingscamera die bij jou past te vinden.
  • Ook de plaats van de beveiligingscamera speelt een grote rol. Als u de beveiligingscamera recht tegen over een grote lamp plaatst, zal dit nadelige gevolgen hebben voor de uiteindelijke beelden. Denk hier daarom altijd goed over na.
  • De meest gemaakte fout is het instellen van de digitale zoom. Wanneer uw beveiligingscamera van slechte kwaliteit is, zullen de beelden bij het inzoomen veel onscherper worden dan bij een HD beveiligingscamera.