Dome beveiligingscamera installeren: Hoe doet u dat?

U heeft een dome beveiligingscamera gekocht, de dome camera ligt uitgepakt op tafel en nu is het tijd voor de installatie. Een dome beveiligingscamera installeren is geen hogere wiskunde, maar moet wel nauwkeurig gebeuren. Wilt u zelf een dome beveiligingscamera installeren of het liever uitbesteden? Hier leest u waar u op moet letten bij een dome beveiligingscamera installeren en waar een specialist u in kan ondersteunen. 

Wat is een dome beveiligingscamera?

Wilt u een dome beveiligingscamera installeren? Dan is het handig om eerst te weten wat een dome beveiligingscamera precies is en wat u er mee kunt. Een dome camerabewakingssysteem staat bekend om zijn ronde vorm. De behuizing bestaat uit een glazenbol met daarachter de lens van de camera en eventuele infrarood technologie. De dome beveiligingscamera installeren wordt meestal aan een plafond of muur gedaan. Er zijn echter ook varianten verkrijgbaar met een beugel, zo kan de dome camera ook aan een paal bevestigd worden.

dome camera

Dome beveiligingscamera installeren: wat voor soorten zijn er?

Bij een dome beveiligingscamera installeren moet u er rekening mee houden dat er veel verschillende soorten dome beveiligingscamera’s zijn. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet:

Vaste dome camera

Een vaste dome beveiligingscamera installeren moet gelijk secuur gebeuren. De beveiligingscamera filmt namelijk in een vaste richting en de lens kan niet worden gedraaid. Een vaste dome camera is effectief als preventiecamera. Inbrekers of overvallers kunnen niet zien dat de lens niet kan draaien en weten daarom niet of ze gefilmd worden. Een pand of woonhuis zonder beveiligingscamerasysteem is met oog op herkenning dan een stuk aantrekkelijker.

Draaibare dome camera

Een draaibare dome beveiligingscamera kan in tegenstelling tot een vaste camera wel draaien. De lens kan in verschillende richtingen worden versteld en kan op en neer bewegen.

Zoomfunctie

Dome beveiligingscamera’s worden niet standaard met een zoomfunctie geleverd. Wilt u dit wel? Let daar dan goed op bij de aanschaf en bij de dome beveiligingscamera installeren.

Infraroodfunctie

Een dome beveiligingscamera met infraroodsensor zorgt ook in de nachtelijke uurtjes voor prima beeld. Zo zijn eventuele inbrekers altijd in beeld.

Bewegingssensor

Er zijn ook beveiligingscamera’s die alleen in actie komen als er beweging wordt geregistreerd. Ook wel motion detection genoemd. Op deze manier voorkomt u dat u urenlang naar een bepaald filmfragment moet zoeken.

Dome beveiligingscamera installeren: de voordelen

Een dome beveiligingscamera installeren brengt aardig wat voordelen met zich mee. Zo kunt u de bewakingscamera niet alleen makkelijk aan een muur bevestigen, hij ziet er ook nog eens strak uit. Toch zijn dit niet de enige voordelen.

Bestand tegen vandalisme

Een dome beveiligingscamera installeren is effectief op plekken waar de kans op vandalisme verhoogd is. Door zijn ronde vorm is hij moeilijk vast te pakken en kan de camera niet in een paar seconden onschadelijk worden gemaakt.

Moeilijk in te schatten

Door de ronde vorm is het moeilijk in te schatten in welke richting de beveiligingscamera filmt. Een inbreker kan zich daarom veilig wanen, terwijl hij dat misschien helemaal niet is. Dit zorgt ervoor dat de kans dat de inbreker herkenbaar in beeld is toeneemt.

Weerbestendig

De koepelvormige dome beveiligingscamera is tegen elke regenbui opgewassen en kan daarom ook voor buitentoepassingen gebruikt worden.

Dome beveiligingscamera installeren: de externe factoren

Een dome beveiligingscamera installeren wordt door particulieren vaak aan de hand van een handleiding gedaan. Ondanks deze, vaak uitgebreide, handleiding is het toch verstandig om een specialist in te schakelen. Al is het alleen om u te adviseren over de plaatsing of het instellen van de cameralenzen. Een professional zal verder kijken dan alleen het installeren van de dome camera en zal ook rekening houden met externe factoren. Dit zal ten goede komen van de uiteindelijke bewakingsbeelden.

Een van de factoren waarop gelet moet worden is de mate van tegenlicht. Wanneer de bewakingscamera op een plek geplaatst wordt waar veel tegenlicht is, kan dit het beveiligingssysteem verblinden. Op de camerabeelden zult u alleen een blinde vlek zien en een eventuele inbreker is niet meer te herkennen. Dit is niet het enige wat van invloed kan zijn op de uiteindelijke kwaliteit van de camerabeelden. Er moet bijvoorbeeld ook gedacht worden aan de functie van de camera. Stel u zelf hierbij de vraag of u een gedetailleerd beeld wil van iedereen die binnenkomt, of slechts een overzichtsbeeld van uw winkel of voordeur. De openingshoek van de lens speelt hierbij een grote rol. Dit is namelijk bij elke camera anders en een zichtveld kan ingesteld worden op alles tussen de 30 en 180 graden. Wanneer hier bij een dome beveiligingscamera installeren fouten in worden gemaakt, is dit van invloed op de bewakingsbeelden.

dome beveiligingscamera installeren

Dome beveiligingscamera installeren

De titel specialist is een veel gebruikt woord in de beveiligingsbranche. Helaas wordt deze titel door veel mensen lukraak gebruikt, terwijl veel van deze zogenaamde specialisten deze titel niet verdienen. Er worden bij een dome beveiligingscamera installeren namelijk ook door ‘specialisten’ enorm veel fouten gemaakt. De digitale zoom is bijvoorbeeld een punt waar het vaak fout gaat. Dit komt omdat de beveiligingscamera’s die geïnstalleerd worden vaak al verouderd zijn. Ze functioneren goed bij ideale omstandigheden, denk aan voldoende licht en weinig beweging, maar zijn bij momenten met weinig licht en veel beweging niet goed genoeg. Bij het inschakelen van een specialist is het daarom ook verstandig om u zelf ook alvast in dome beveiligingscamera installeren te verdiepen. Zo weet u wat de nieuwste ontwikkelingen zijn en wordt u niet afgescheept met een slecht functionerend beveiligingssysteem.

Wilt u hulp bij een dome beveiligingscamera installeren? Of wilt u advies inwinnen? Neem dan contact op met: 085-2738486

Bewaren