Is een beveiligingscamera toegestaan op openbare plekken?

U hoeft maar naar buiten te gaan of een openbare plek te bezoeken en u zult meerdere beveiligingscamera’s tegenkomen. Is een beveiligingscamera toegestaan op deze plekken? En mag u ook zelf een beveiligingscamera op een openbare plek plaatsen? U leest het in deze blog.

Beveiligingscamera toegestaan

Het plaatsen van een beveiligingscamera is aan veel regels gebonden. Zeker als de beveiligingscamera op een openbare plek geplaatst wordt. Dit mag bijvoorbeeld alleen door de gemeente gedaan worden en moet aan heel wat regels voldoen. Zo mag een beveiligingscamera alleen geplaatst worden als dat noodzakelijk wordt geacht om de openbare orde te handhaven. Dit kan bijvoorbeeld in uitgaansgebieden, drukke pleinen en plekken waar veel overlast wordt veroorzaakt. Denk hierbij aan het dealen van drugs of vandalisme. Er zijn naast deze voorwaarde nog heel wat regels waar het cameratoezicht aan moet voldoen. Onderstaand een opsomming:

  • Er zijn al andere maatregelen getroffen, maar deze hebben geen resultaat gehad.
  • De inzet van camerabewaking mag niet op zichzelf staan, maar moet in combinatie met andere maatregelen ingezet worden. Denk hierbij aan meer toezicht op straat of straatverlichting.
  • Wanneer de beveiligingscamera ook spraakherkenning heeft moet daarover geïnformeerd worden.
  • De camerabeelden mogen niet langer dan 4 weken bewaard blijven. De gemeente mag deze termijn alleen overschrijden als er sprake is geweest van een incident. Wanneer het incident is opgelost moeten de beelden verwijderd worden.

Mobiele beveiligingscamera toegestaan

Het is inmiddels voor gemeenten toegestaan om ook mobiele beveiligingscamera’s in te zetten. Dit houdt in dat de beveiligingscamera verplaatst kan worden en geen vaste plek heeft. Een groot voordeel hiervan is dat de camerabeveiliging snel te verplaatsen is en het de gemeenten makkelijker wordt gemaakt om overlast te volgen. Hierdoor is er minder tijd nodig om overlast te beperken en hoeft er niet eerst op een vergunning voor camerabeveiliging gewacht te worden.