Naast beeld, is ook geluid belangrijk bij het oplossen van incidenten en criminele feiten. Toch wordt de bewakingscamera met geluidsopname nog niet heel veel geïnstalleerd. Dit komt omdat veel mensen deze beveiligingscamera nog onderschatten en als overbodige luxe zien. Hier leest u daarom alles over de bewakingscamera met geluidsopname.

Een bewakingscamera met geluidsopname wordt nog door te veel mensen als overbodig gezien. De oorzaak hiervan is best makkelijk te raden, want hoe u het ook went of keert, iemand is op beeld veel makkelijker te herkennen dan wanneer er alleen een geluidsopname is. Wij zullen het dan ook altijd afraden om alleen een microfoon of andere geluidsopname apparatuur in te zetten. Toch kan het opnemen van geluiden van onschatbare waarde zijn bij het opsporen van criminelen.

Bewakingscamera met geluidsopname

De beveiligingscamera’s van nu worden steeds beter, waardoor ook de resolutie van de beelden flink omhoog gaat. Inbrekers of vandalen zijn zo een stuk beter te herkennen. Toch is dit niet altijd afdoende, want ook criminelen worden steeds slimmer. Denk aan gezichten afwenden of bedekkende hoofddeksels dragen. Op dit soort momenten is een bewakingscamera met geluidsopname ideaal. Een geluidsopname kan er namelijk ook voor zorgen dat inbrekers herkend worden, of dat de politie in ieder geval weet in welke hoek er gezocht moet worden. Dit is af te leiden van de gesprekken die gevoerd worden en de taal of het accent waar ze in spreken.

Beveiligingscamera met geluidsopname: de opties

Er zijn meerdere opties mogelijk bij het aanschaffen van een bewakingscamera met geluidsopname. Zo kunt u ervoor kiezen om een beveiligingscamera met ingebouwde microfoon aan te schaffen, maar kunt u ook voor een externe microfoon gaan. Wat bij de laatste optie belangrijk is om te weten, is dat uw recorder over een audio ingang moet beschikken. Wanneer dit niet het geval is kan er ook geen geluid met een externe microfoon opgenomen worden.

Qua voor- en nadelen is er voor beide opties wat te zeggen. Een groot voordeel van een ingebouwde microfoon is dat de microfoon niet opvalt. Hierdoor ziet niemand dat er geluid opgenomen wordt en zullen indringers er op rekenen dat er geen microfoon hangt. Dit kan resulteren in meer persoonlijke gesprekken en gevoelige informatie. Het grote voordeel van een externe microfoon is dat het geluid beduidend beter is dan bij een interne microfoon. Let er wel op dat de microfoon in de buurt van de beveiligingscamera wordt gehangen.