HD beveiligingscamera: optimale beeldkwaliteit

De bewakingsbeelden bij Opsporing Verzocht zijn soms tenenkrommend. Daders zijn niet te herkennen en de beelden erg geblokt. Het resultaat? Niemand herkent de daders en de misdaden blijven onopgelost. Dit kan voorkomen worden. De HD beveiligingscamera heeft ervoor gezorgd dat slechte bewakingsbeelden niet langer de regel zijn, maar slechts een keuze.

HD beveiligingscamera: wat is het?

Een HD beveiligingscamera is simpel gezegd een High Definition beveiligingscamera. Hoewel er over HD altijd wordt gezegd dat de resolutie optimaal is, zitten er toch grote verschillen tussen de beeldresoluties voor de beveiligingscamera’s en recorders. Let hierop bij de aanschaf van een HD beveiligingscamera. Veel verkopers verkopen de camera namelijk als een HD beveiligingscamera, maar specificeren niet wat de exacte resolutie is. Vraag hier altijd even naar, zodat u zeker weet dat de beveiligingscamera aan uw verwachtingen voldoet en u niet met een kluitje het riet wordt ingestuurd.

Momenteel is ‘Full HD 1080p’ het hoogst haalbare qua beeldresolutie voor beveiligingscamera’s. Dit geeft een resolutie van 1920x1080pixels. Ook de 720p HD beveiligingscamera wordt nog vaak gebruikt. Deze camera’s hebben een resolutie van 1280×720, wat aanzienlijk minder is dan de Full HD 1080P.

hd beveiligingscamera

Waarom een HD beveiligingscamera

U kent de beelden van de aanslagen in Brussel vast nog wel. Er werden op vliegveld Zaventem en het metrostation Molenbeek verschillende aanslagen gepleegd. Het dodental liep op naar 30 doden en er raakten 270 mensen gewond. Niet lang na de aanslagen werden er beelden van de daders getoond. Er was te zien dat het om drie mannelijke daders ging, maar hier was verder alles mee gezegd. De slechte kwaliteit van de beelden heeft ervoor gezorgd dat de man met het hoedje pas na een tijd gepakt kon worden. Wanneer het vliegveld gebruik had gemaakt van HD beveiligingscamera’s hadden de daders veel duidelijker in beeld gekomen. Het opsporen van de man met het hoedje was dan een stuk makkelijker geworden. U ziet de beelden op onderstaande video.

 

Helaas is dit slechts één voorbeeld van de vele slechte opsporingsvideo’s, terwijl dit met een HD beveiligingscamera makkelijk voorkomen kan worden. Ook in de Nederlandse hoofdstad, Amsterdam, was het nog niet lang geleden raak. De stad werd opgeschrikt door een gruwelijke moord. Het hoofd van het slachtoffer werd voor een coffeeshop op de Amstelveenseweg gelegd, zijn lichaam werd teruggevonden in een uitgebrande auto. De coffeeshop was al bekend bij politie en burgemeester, waardoor wij de slechte bewakingsbeelden nog minder begrijpen. Op de beelden is alleen te zien hoe iemand iets neerlegt en vervolgens weer snel wegloopt. Het gezicht van de man is niet te herkennen. Ook hier heeft het lange tijd geduurd voordat de dader opgepakt werd.

 

HD beveiligingscamera: de verschillende soorten

Ook op gebied van HD beveiligingscamera’s zijn er verschillende soorten en maten. Wij hebben de bekendste voor u op een rijtje gezet.

HD-CVI

In 2014 is het HD-CVI systeem op de markt gekomen. De resoluties van deze HD beveiligingscamera zijn 720P en 1080P. De beveiligingscamera is hiermee een goed alternatief voor de wat duurdere HD-SDI beveiligingscamera.

HD-TVI

HD-TVI staat voor High Definition Transport Video Interface. Het uitgangspunt van de HD-TVI is een hoge kwaliteit en langere kabelafstanden. Dit alles tegen een goede kostprijs.

HD-SDI

Een HD-SDI camera wordt niet heel veel meer gebruikt. De bewakingsbeelden zijn van een hele goede kwaliteit, alleen is de beveiligingscamera in vergelijking tot een andere HD beveiligingscamera relatief duur.

HD-AHD

In 2014 is het systeem HD-AHD op de markt gekomen. In eerste instantie was dit om de resoluties 720P (1280×720) en 960P (1280×960) te realiseren. Vorig jaar (2015) is de HD-AHD ook in 1080P (1920×1080) uitgebracht. Het grote voordeel van de HD-AHD-camera is dat hij voordelig is in aanschaf en met een coax of UTP (met baluns) kabel kan worden aangesloten.