Hier leest u alles over de beveiligingscamera en de wet

Beveiligingscamera’s worden vaak ingezet om woningen en bedrijfspanden te beveiligen en bewoners en werknemers te beschermen. Iedereen kan besluiten om camerabewaking in te zetten, denk hierbij aan organisaties, woningbouwverenigingen of particuliere gebruikers. Er zijn hier echter wel wat regels aan gebonden. Daarom leest u hier alles over de beveiligingscamera en de wet.

Beveiligingscamera en de wet: op de werkvloer

Het is niet toegestaan om zomaar beveiligingscamera’s in uw kantoor of winkel op te hangen. Dit mag alleen wanneer dit echt nodig is, bijvoorbeeld om vandalisme en diefstal tegen te gaan. Let er wel op dat u altijd moet aangeven dat er camerabewaking is ingezet, het is namelijk strafbaar als u dit niet doet. Hier zijn echter wel uitzonderingen op te maken. Bijvoorbeeld wanneer er veel gestolen wordt, of wanneer u een van uw werknemers van fraude of diefstal verdenkt. U moet daarbij wel kunnen aantonen dat u alle andere maatregelen of inbraken te voorkomen al geprobeerd hebt.

Beveiligingscamera’s worden in bedrijfspanden veelal in een magazijn, bij in- en uitgangen, de kassa en bij eventuele kostbaarheden geplaatst. Zo weet u dat alle belangrijke punten in uw bedrijf optimaal beveiligd zijn.

Beveiligingscamera en de wet: in en rond uw woning

Veel woningeigenaren en woningbouwverenigingen maken gebruik van beveiligingscamera’s om woningen en eigendommen te beschermen. Deze groepen zijn afhankelijk van elkaar aan een hoop regels gebonden. Waar u als bewoner geen camerabeveiliging op openbare plekken op mag hangen, mag een woningbouwvereniging dat wel. Uw eigen voordeur filmen mag bijvoorbeeld wel, al moet u er dan wel rekening mee houden dat er geen buren gefilmd worden.

Over het algemeen worden er veel beveiligingscamera’s bij deuren en ramen opgehangen. Officieel gezien is dit echter niet toegestaan omdat de privacy van uw buren of voorbijgangers in geding kan komen. Wilt u meer weten over beveiligingscamera’s in combinatie met privacy. Klik dan hier.