Fake beveiligingscamera: preventieve werking

Een beveiligingscamera is een van de grootste nachtmerries van inbrekers en criminelen. De pakkans wordt niet alleen exponentieel verhoogd, ook de mogelijkheid dat er iemand van een meldkamer meekijkt is ineens aanwezig. Onnodige risico’s die onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ vaak niet genomen worden. Heeft u momenteel de middelen niet om een beveiligingscamera aan te schaffen? Dan is een fake beveiligingscamera ook een optie. Hier leest u meer.

De fake beveiligingscamera zal vooral gelegenheidsinbrekers stoppen. De doorgewinterde criminelen zullen gelijk zien dat u een fake beveiligingscamera heeft opgehangen. Wij raden u daarom ten zeerste aan om altijd ten minste één werkende beveiligingscamera aan te schaffen.

Is een fake beveiligingscamera effectief?

Het nut van een fake beveiligingscamera is, net als bij een werkende beveiligingscamera, geheel afhankelijk van uw wensen en de beveiligingsvraag. Zoals eerder aangegeven zal een ervaren crimineel of winkeldief de fake beveiligingscamera meteen herkennen. Om dit tot een minimum te beperken, speelt de plaats en het model van de beveiligingscamera een hele grote rol. Hier worden namelijk de meeste fouten bij gemaakt. Denk aan een beveiligingscamera waarbij je duidelijk ziet dat hij niet bedraad is, of lukraak op de muur geplaatst is. Plaats de beveiligingscamera dan ook niet bij inbraakgevoelige spullen, maar gebruik ze slechts voor hun preventieve werking.

Waar moet u op letten?

Er zijn heel wat punten waar u op kunt letten bij het plaatsen van een fake beveiligingscamera. Dit zorgt er o.a. voor dat uw dummy bijna niet van een echte beveiligingscamera te onderscheiden is. Onderstaand een kleine selectie:

  • Kijk goed naar het model en voorkom dat je een binnencamera buiten plaatst en andersom. Criminelen zijn ten slotte ervaringsdeskundigen en hebben aardig wat productkennis. Zij kunnen daardoor in een oogopslag zien dat het een neppe camera betreft.
  • Waarschuw uw klanten en (ongenode) bezoekers dat er camerabeveiliging hangt. Dit kan door stickers op te hangen.
  • Plaats de beveiligingscamera niet zomaar willekeurig bij een muur, maar denk hier goed over na. Een vraag die u zichzelf kan stellen is of u een normale beveiligingscamera ook op die plek zou ophangen.
  • Om te zorgen dat de beveiligingscamera een preventieve werking heeft is het van belang dat de fake beveiligingscamera opvalt. Plaats hem op een zichtbare plek en zorg dat hij in het oog springt.

Fake beveiligingscamera: wat adviseren wij?

Dat een fake beveiligingscamera een preventieve werking kan hebben staat vast. Toch is het geen ideale oplossing om dieven af te schrikken. Ook criminelen gaan met de tijd mee en worden steeds slimmer. Zij zien een dummy soms al van mijlenver en kunnen daardoor ongestoord hun slag slaan. Wij raden daarom altijd aan om ook een standaard beveiligingscamera aan te schaffen. Zo zorgt u dat spullen altijd beschermd zijn, ook als de dieven zich niet laten afschrikken door de dummy camera.