Beveiligingscamera hacken: kinderlijk eenvoudig

Het hacken van een beveiligingscamera is relatief makkelijk. Dit wordt dan ook steeds populairder. Hoe kunnen hackers een beveiligingscamera hacken en hoe beschermt u zichzelf daartegen? U leest het hier.

De afgelopen jaren is er bijna jaarlijks wel een discussie geweest over de veiligheid van beveiligingscamera’s. Zo zouden ze makkelijk te hacken zijn en kunnen hackers via beveiligingscamera’s ook toegang krijgen tot andere slimme apparaten in uw huis. Is deze kritiek op de IP-beveiligingscamera echter wel terecht?

Beveiligingscamera hacken: waarom is dat zo gemakkelijk?

Het is makkelijk om er automatisch vanuit te gaan dat alle IP- beveiligingscamera’s slecht zijn. Toch speelt de eindgebruiker een grotere rol in hoeverre een beveiligingscamera gehackt kan worden, dan de camera zelf. Heel veel eindgebruikers vergeten namelijk om de beveiligingsinstellingen aan te passen. Zo komt het voor dat een IP- beveiligingscamera een standaard wachtwoord heeft, zonder dat dit ooit is aangepast. Wachtwoorden als ‘’welkom123’ of ‘thuis123’ komen dan ook nog veel te vaak voor.

De kans dat hackers uw beveiligingscamera hacken wordt al een stuk kleiner wanneer u dit wachtwoord aanpast. Wij raden aan om hier een sterk wachtwoord van te maken. Dat houdt in dat u gebruik maakt van grote letters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Er bestaan heel veel tools die automatisch een wachtwoord voor u kunnen genereren. Zo heeft u een sterk wachtwoord en hoeft u zelf geen moeilijke combinaties te verzinnen.

Risico’s beveiligingscamera hacken

Waarschijnlijk kunt u de risico’s van een gehackte beveiligingscamera zelf wel invullen. Criminelen weten precies waar uw kostbaarheden staan en kunnen monitoren wanneer en hoelaat u van huis gaat. Dit maakt inbreken wel heel erg makkelijk! Helaas zijn er online ook veel voorbeelden te vinden van mensen die via de babyfoon mee kunnen kijken in de kinderkamer. Een nachtmerrie die dan ineens werkelijkheid wordt.

Hoewel dit het bekendste risico is, zijn er meerdere risico’s die minstens even gevaarlijk zijn. Veel mensen hebben tegenwoordig slimme apparaten thuis staan. Dit houdt in dat de apparaten gebruik maken van het internet en bijvoorbeeld automatisch aan en uit kunnen gaan, u via een app de verwarming aan kunt zetten of er in uw afwezigheid automatisch gestofzuigd wordt. Enorm handig, maar niet zonder risico’s. Wanneer iemand toegang heeft tot uw beveiligingscamera, kunnen zij ook toegang verkrijgen tot uw andere apparaten. Dit kan zorgen voor extra stookkosten, een hoop ongemak maar ook voor brand als een van de apparaten oververhit raakt. Een risico wat u altijd wil voorkomen!