Is een bewakingscamera fiscaal aftrekbaar?

Hoe u het ook went of keert; een beveiligingscamera is een fikse investering. Of u nu particulier bent of een eigen bedrijf hebt. Elke financiële meevaller is dan ook mooi meegenomen. Daarom krijgen wij vaak de volgende vraag: ‘is een bewakingscamera fiscaal aftrekbaar’? In dit artikel geven wij een antwoord op deze vraag.

De regeltjes op Belastinggebied, worden elk jaar aangepast. Er is daarom vaak geen eenduidig antwoord te vinden op de vraag of een bewakingscamera fiscaal aftrekbaar is. Wij hebben getracht het voor u uit te zoeken. Mocht u toch twijfelen, raden wij u aan om contact op te nemen met de Belastingdienst. Zij kunnen u tenslotte het allerbest adviseren.

Bewakingscamera fiscaal aftrekbaar: particulieren

Ondanks het feit dat er momenteel heel wat potjes opengaan om mensen te ondersteunen bij de beveiliging van hun huis, is een beveiligingscamera tot op heden niet fiscaal aftrekbaar. Dit is voor inwoners van België een heel ander verhaal, wanneer de beveiligingsmaatregelen aan bepaalde eisen voldoen, kunnen zij dit fiscaal aftrekken. Een van deze eisen is bijvoorbeeld dat het uitgevoerd moet zijn door een vakman.

Wanneer u onlangs slachtoffer bent geworden van een overval, kunt u wel in aanmerking komen voor een extra subsidie. Dit kan oplopen tot een tegemoetkoming van 1000 euro, wat bedoeld is om extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Wilt u meer over deze subsidie weten? Lees dan onze blog.

Bewakingscamera fiscaal aftrekbaar: ondernemers

Als u de beveiligingscamera voor uw zakelijke doeleinden aanschaft in plaats van op particuliere basis, geldt er een andere constructie. Als zelfstandige of ondernemer mag u namelijk alle kosten die dienstbaar zijn aan uw bedrijf afschrijven als bedrijfskosten. Denk hierbij aan voorraad, representatiekosten, zakelijke abonnementen en ga zo maar door. Een beveiligingscamera of alarmsysteem valt ook onder de categorie bedrijfskosten, dit wordt immers ingezet om uw bedrijf en diensten te beschermen.